0.4 C
Constanța
sâmbătă, 28 ianuarie 2023

Tocăniță cu ce ai prin frigider

spot_img

Trebuie citit

După un week-end foarte obositor în care a trebuit sa onoram căsătoria fiului cel mare al nasului nostru, tocmai la Arad, întoarsă acasă, evident ca a trebuit sa fac mâncare dragului meu soț, care ,, are nevasta, nu mănâncă salam cu pâine…

Și atunci, evident ca a trebuit sa caut prin frigider…..Norocul mei este ca întotdeauna am în frigider ,, ajutoare de nădejde,,: doua pulpe de pui , ardei rosu, niște tomate cumpărate pt mâncat dar ajunse ,, pentru mâncare,, verdeață, doua-trei ciupercuțe, doua-trei măsline. Recomand sa aveți întotdeauna pulpele sau feliile de carne congelate individual, se dezgheață imediat și ai întotdeauna carne la dispoziție.

Deci: doua cepe dolofane, doi-trei căței de usturoi,unu-doi morcovi subțiri și ardeiul cel focos și rosu ( niciodată verde, are gustul prea crud) ajung tocate ,,julien fandosit” în uleiul încins din cratiță. Oare ce păcate au aceste legume de sfârșesc întotdeauna în cratița cu ulei încins?

Apoi câteva condimente (oregano parfumat, umila foaie de dafin, niște rozmarin ascuțit) și se amesteca ușor împreună cu un praf de sare sa se înmoaie legumele și să capete aroma. Când s-au înmuiat ușor, scoatem cu grija legumele și în uleiul colorat și parfumat prăjim ușor pulpele de pui, tranșate în doua sau trei bucăți fiecare. Dacă ca place sa va luptați cu ele întregi, este treaba voastră. Eu am separat partea superioara de ciocănel. După ce s-au prăjit puțin (mai adăugăm ulei dacă e nevoie) punem înapoi legumele, ciupercuțele (dacă aveți) și apoi ne ocupam de roșii (le radem pe răzătoarea mare , ca să rămână pielita separat sau le opărim în apa fiarta, curățăm pielița și apoi le tocam mărunt, concluzia este ca declaram război pieliței de roșii care nu are ce cauta în mâncare! Cu nicio scuză!

Punem și roșiile tocate deasupra sau dacă nu aveți roșii proaspete uitate prin frigider punem o cutie de roșii în bulion tocate sau întregi, gustam de sare , obligatoriu un vârf de cuțit de zahar să potenteze roșia și – „surpriza zilei, cântăreața Lia” – cartofiori semipreparați de la magazinul cu leul (sunt mare fan) pe care îi aveam prin frigider. Vă recomand, îi găsiți în două variante: cu mărar și usturoi și cu sos roșu, ușor picanți. Eu aveam jumătate de punga picanți, i-am trântit în cratiță, am mai pus și un pumn de măsline și… capacul deasupra , să fiarbă toate încet.

În concluzie, ce vă recomand să aveți în casă (și dacă le aveți, întotdeauna mâncarea fierbinte mocnește în cratiță): carne congelată individual în porție, măcar o cutie de roșii, măcar o cutie de ciuperci, o pungă de cartofiori, după gust. Asta, ca să nu mai aduc aminte de ceapa, morcovi, pătrunjel… și „untura de cățel”. Mâncărica bolborosește delicios, casa s-a umplut de mireasmă și dragul meu soț nu va manca salam cu pâine.

Gabriela RĂȘANU

- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri