13.4 C
Constanța
luni, 27 mai 2024

Kaufland și alte supermaketuri își bat joc de propriile regulamente de parcare

spot_img

Trebuie citit

spot_img

Sunt convins că mulți dintre cei cu bun simț v-ați indignat, când ați văzut mașini parcate, la supermarketuri, pe locurile rezervate celor cu dizabilități sau ale familiilor cu copii MICI (nu orice mărime de copii!). Și care n-aveau dreptul legal să parcheze acolo. Sau ați asistat chiar la momentul parcării, cu nesimțire, pe acele locuri.

Probabil și mai puțini ați îndrăznit să le atrageți atenția. În 99% din cazuri, reacția a fost una mitocănească, ba chiar agresivă. 1% se scuză și spun că n-au văzut, din care jumătate mută mașina pe alt loc. Cauză pierdută.

Dar, e normal să ne întrebăm ce fac însăși supermarketurile, prin agenții de pază, sau prin sesizarea poliției locale (cea Rutieră nu se bagă – ei nu fac nimic, niciodată, cu excepția amplasării de radare, prin boscheți). Răspunsul e simplu și scurt: NIMIC. Explicațiile, atunci cînd le dau:

  1. Nu e treaba lor, a supermarketurilor (deși a lor e parcarea);
  2. Nu vor să-ți ostilizeze clienții (cum m-a ostilizat pe mine METRO, cînd, după cîteva luni de „inactivitate”, mi-au anulat cardul…).

Regulamente proprii, făcute la mișto

Culmea e că aproape toate lanțurile de supermarketuri și-au făcut propriile regulamente de parcare, care… nu folosesc la nimic. Ba da: acum mulți ani, o firmă de bază bîntuia prin parcarea Lidl Delfinariu, unde bloca roțile celor care parcau… strâmb (sic!, eu mi-am luat-o pentru că parcasem pe dunga unui loc de parcare). A mai fost și episodul de la Tom Mall, cînd polițiștii locali din Constanța au ridicat chiar mașina unei persoane… în scaun cu rotile (good work, lads!). Dar astea-s vremuri demult apuse. Pentru parcarea ILEGALĂ pe locuri pentru „handicapați”, șefii supermarketurilor nu mai cheamă pe nimeni.

Dar să vedem ce scrie, de exemplu, în regulamentul propriu al Kaufland: „Art. II alin. 4: În locurile special amenajate pentru persoanele cu dizabilități, parcarea se va efectua cu respectarea prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. (…) Nerespectarea dispozițiilor art. II alin. 1-4 atrage după sine BLOCAREA ROȚILOR autovehiculelor cu privire la care se constată (aici, mai „greu” cu gramatica, n.n.) abaterile antemenționate (…) precum și conform art. 100 alin. (1) din Legea 448/2006, amendă de la 1000 la 2000 de lei”.

AIUREA. Nu se aplică niciodată. Rămîne doar să ne organizăm noi, cetățenii, în cete de dubași, și să-i luăm cu paru’ pe nenorociții care parchează pe locurile respective, aproape de intrare, de lene să-și miște curu’ în magazin, ceva mai de departe…

spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri