-2.6 C
Constanța
luni, 30 ianuarie 2023

Orice lacăt poate deveni echivalentul unei crime

spot_img

Trebuie citit

După nici două luni de galben, ne pregătim să revenim la „scenariul roșu”.

Ar fi foarte important să știm de ce, cine și unde a greșit, dar cum treaba asta nu s-a știut niciodată ca urmare a unor anchete epidemiologice, nu se va ști nici acum. Nu am auzit să existe o statistică la nivel național, dar mai ales la nivel local care să arate, procentual, unde anume s-au produs infectările. Mă gândesc că, dacă s-ar fi știut, poate că oamenii s-ar fi ferit mai mult.

Acum, pentru că suntem aproape de al treilea semi-lockdown, eu cred că acesta nu mai poate fi ca celelalte. Școala nu mai poate fi închisă integral, întrucât s-a văzut deja ca școala online este o mare porcărie; de fapt, nu este școală. Horeca nu mai poată fi închisă integral, întrucât este clar pentru toată lumea că atât angajatorii, cât și angajații, nu mai pot supraviețui doar cu 2-3 luni pe an de activitate. Instituțiile de cultură nu mai pot rămâne închise, atât pentru cei care se suie pe scenă, căci prin asta trăiesc, cât mai ales pentru cei din sală ale căror suflete însetează după frumos.

Lista este lungă, dar mă opresc aici. Pe fond, întreaga lume, viața însăși nu mai poate fi pusă pe hold. Măsurile „roșii” trebuie să îmbine relaxarea cu restricțiile. Din punctul meu de vedere, nimic nu mai trebuie închis definitiv, ci trebuie găsită formula funcționarii tuturor sectoarelor de activitate în condiții de siguranță pentru toți. Sigur, e mai simplu să pui lacătul pe ușa altora, dar dacă tot îi închizi pe alții pentru că lenea, incompetența sau interesul te impedică să cauți măsuri alternative, atunci trebuie să fii pregătit să vii în ajutorul celor ‘închiși’.

Altfel, orice lacăt poate deveni echivalentul unei crime, de la educație și economie, până la însăși pâinea cea de toate zilele.

Mihai PETRE

- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri