Românii nu au încredere să bea apa de la robinet, așa că aproape 60% dintre ei consumă apă îmbuteliată, potrivit unui studiu recent, citat de Digi24. O parte dintre cei care nu vor să cumpere sticle cu apă de la magazine aleg să filtreze sau să fiarbă apa de la chiuvetă. Jumătate dintre români cred că apa de la chiuvetă nu este complet potabilă, iar consumul acesteia poate dăuna sănătăţii.
Aproape 60% dintre români preferă să cumpere apă îmbuteliată, plată sau carbogazoasă. Alții aleg să filtreze apa de la robinet și doar 30% dintre respondenţi cred că o pot bea direct de la chiuvetă fără să o filtreze.
Motivele sunt multiple și istorice. Ele nu țin neapărat de procesul de tratare a apei (potabile), pentru că stațiile de epurare și tratare din România sunt din ce în ce mai moderne, ci mai mult de vechimea și insalubritatea țevilor prin care e transportată, în multe localități, sub asfaltul străzilor, dar mai ales ÎN blocurile vechi, prin pereți și subsoluri. De ce să nu recunoaștem, apa gălbuie, roșiatică, „ruginită”, ne-a speriat pe mulți, nu o dată. Cum să bei apă, chiar și aparent curată, care vine pe aceleași țevi care altădată au furnizat apă de culoarea prafului de pe Marte?
Și totuși? Cât de sănătoasă e alternativa?
Adică apa îmbuteliată. Pare sigură și sterilă, așa e? Pare. Probabil n-ați vizitat vreodată parcarea descoperită din spatele unui supermarket, unde „mări” întregi de pet-uri pline cu apă zac în soare torid, cu zilele. Poate n-ați avut șansa, absolut întâmplătoare – ca mine – să vedeți mașina unei binecunoscute firme de dozatoare de apă, cum umplea bidoanele de 15 litri la o cișmea ordinară, pe drumul spre Negru Vodă… Și poate nu știți că unii din escrocii care comercializează apă „plată” nu o extrag din izvoare de munte, cum apare (în) poza de pe etichetă, ci le umplu de la chivetă, în jurul Bucureștiului…
Atunci? Care e soluția cea mai bună?
Probabil că cea mai bună este, acolo unde acest lucru e atestat și verificat, să bem apă curată, de la chiuvetă. Așa cum e la Constanța – RAJA SA furnizează una dintre cele mai bune ape de băut din România, cu acte. Dacă vă deranjează clorul, aplicat absolut obligatoriu, puteți folosi căni cu filtru. Pentru că clorul este un gaz, care se ridică după câteva ore de stat în cana cu capac. Deși apa de la robinet este potabilă, ea poate conține substanțe nedorite, cum ar fi depuneri de piatră, rugină și clor, ceea ce afectează mirosul, gustul și aspectul apei. Cana filtrantă reduce calcarul, clorul, plumbul, zincul, cuprul şi alte eventuale metale grele, unele pesticide şi unele erbicide posibil prezente în apa de la robinet. Mai există filtrele care se montează direct pe țeavă sau bateria de chiuvetă. Ceva mai scumpe.
Prin urmare, alternative există. Totul e să nu-i îmbogățiți inutil și fără merit pe alții.