36.4 C
Constanța
joi, 20 iunie 2024

Despre Schengen, mult de acum încolo

spot_img

Trebuie citit

Probabil că discuția – aparent interminabilă – despre acceptarea (acesta e termenul) României în Schengen va mai dura, alimentată de “noutăți” și evoluții, lipsite totuși de relevanță.
Este firesc ca mass media să ne prezinte declarații noi ale principalilor actori care se opun sau sunt sceptici – Olanda, Austria, mai nou Suedia… Vor fi mereu alții și alții, în funcție de interesele politice, economice și geo-strategice, care au prea puțină legatură cu realitatea din teren – în speță, securizarea frontierelor. Pentru că nu trebuie să aibă legatură cu niciun fel de alte argumente și condiționalități – MCV, formațiuni la guvernare, ce afinități politice sunt (de stânga, de dreapta) etc. etc.
Dincolo de toate acestea, politica externă a României trebuie să înceteze a mai fi făcută din spatele birourilor de la MAE și a pupitrului de la Administrația Prezidențială. În ce ne privește, PSD va continua să-și facă datoria, în principal în Parlamentul European și prin delegațiile parlamentare care vor încerca și în continuare să convingă colegi din legislativele țărilor menționate dar și alte cancelarii europene că România ARE DREPTUL să fie tratată egal în marea familie europeană, fără condiționalități de subjugare economică, coloratură și “familii” politice europene. Cerem respectul pe care și noi îl arătăm instituțiilor europene și aceeași seriozitate cu care și noi asigurăm flancul estic sl Uniunii Europene – din toate punctele de vedere.

Felix Stroe

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri