14.4 C
Constanța
duminică, 14 aprilie 2024

Avocatul Emil Tatu: „Noua taxă pentru îngrijirea spaţiilor verzi este ilegală!”

spot_img

Trebuie citit

Iată ce declară avocatul Emil Tatu:

“Taxa pentru ingrijirea spaţiilor verzi este, în opinia mea, ilegală pentru următoarele argumente, la o primă vedere:

– Nu se respecta cerintele art. 484 Cod fiscal:

– Art. 484. – Taxe speciale – (1) Pentru funcţionarea unor servicii publice locale create în interesul persoanelor fizice şi juridice, […] consiliile locale, […] pot adopta taxe speciale.

– ((3) Taxele speciale se încasează numai de la persoanele fizice şi juridice care beneficiază de serviciile oferite de instituţia sau serviciul public de interes local.

Pornind de la textul legal şi de la principiile care guvernează ideea de taxă în general (este obligatoriu să existe o contraprestaţie bine stabilită pentru taxa specială iar contribuabilul trebuie să beneficieze direct), modul în care a fost instituită această taxă contravine legii. Mai mult decât atât, faptul că această taxă va fi plătită pentru un an întreg indiferent dacă locuiesc un an întreg în oraş este un alt neajuns al taxei în forma în care a fost propusă. Pe de altă parte, analizând ideea de oportunitate prin prisma principiului constituţional potrivit cu care : “(2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale”, apare ca fiind injustă şi impovărătoare pentru mulţi contribuabili instituirea acestei noi taxe, având în vedere şi creşterea celorlalte taxe şi impozite la nivel local. Cât timp proiectul se află în dezbatere publică, incurajez constănţenii să trimită propuneri şi opinii cu privire la proiect, să aducă la cunostinţa Consiliului Local şi fiecărui consilier în parte (indiferent de provenienţa politică) ceea ce le solicită în materie de vot. În sistemul administrativ din România, Consiliul Local decide!”.

Întregul articol, AICI.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri