17.4 C
Constanța
luni, 27 martie 2023

Djoker-djoker

spot_img

Trebuie citit

Întreaga lume a treia a șmenului și șperțului gros – care excede cu mult Balcanii, dar poate fi numită „balcanică”, generic – se minunează că o țărișoară, ce-i drept cât un continent, n-a făcut pe ea de emoție în fața încercării de fraudă a celui mai mare tenismen din lume, în același timp un caracter infect și un Ghiță contra notoriu.

Sigur: e valabil și pentru Nadal și Federer. Poa’ să nu-ți placă doi din cei trei (l-am adăugat firesc și pe Djoker) și să-l iubești pe-al treilea. Noi, în colțul ăsta de Europă, suntem condamnați să ținem cu Nole – e mai „de-al nostru”, cu excepția celor care-au fost sau sunt încă la cules de portocale-n Spania sau își fac concediile în Tenerife și-l iubesc pe Rafa. Pe Roger mai greu, pentru că – fiind elvețian – e mai „neutru”. Ce să-ți placă la cel mai reținut și cel mai decent tenisman din lume, chiar dacă e GOAT – greatest of all time?… Dă-l dracu’ de neamț, sau ce-o fi el, în Halviția lui, acolo.

Dar nouă „ne place” ăștia mai apropiați de sufletul nostru: mai pe caterincă, mai pe contestarea regulilor, disciplinei, legislației, cutumelor impuse. Mai pă Bregovic, pă Kusturica.. E mai așa, ca noi: intră pe contrasens (deși e semn de sens interzis), se pișă pe ele de reglementări, o mai dă și la chiuvetă, ca haiducii, înjură… Ce dacă s-au stabilit niște chestii?! Dacă nu „e corecte”, nu „ne place”, sau ne modifică ADN-ul – dă-le dracului!

Și-ar mai fi o chestie: taman când ne pică mai bine, ne amintim că națiunea australiană e plăsmuită din triburile de aborigeni (ăștia nici măcar nu-s albi!?) altoite cu vapoare întregi de condamnați din Imperiul Britanic, exilați să-și facă pedepsele la mama dracului și să nu se mai întoarcă în UK niciodată. Destul cu „sentința” asta pe care-o știm pe de rost, n-are rost să răscolim în istorie – am făcut ceva la școală. Parcă… Păi cine-s ăștia, bă, să vorbească, să facă reguli lumii civilizate (cum e de exemplu Serbia atrocităților din războaiele fostei Yogoslavii), nu le e rușine?! Aș fi înțeles Spania lui Columb (uuups), a lui Cervantes, a lu’ Jose Carreras (ăsta n-a murit încă de covid? Sau numa Pavarotti? În fine…). Dar stai, că și Spania măcăne împotriva lui Jesu Djoko, cică și acolo a intrat ilegal. Biiine, mă, că sunteți toți deștepți acuma!

De fapt, tot scandalul e doar o diversiune. Să ne distragă atenția de la o altă crimă produsă împotriva fibrei noastre strămoșești, a credinței noastre ancestrale în Zamolxe, în rachiul de pufoaică și-n parizerul care înainte avea gust adevărat de parizer românesc: vor să ne pună antrenor la națională pe un ungur. Inadmisibil.

- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri