33.4 C
Constanța
luni, 15 iulie 2024

Când unii inventează reguli și tradiții în locul altora care le-au inventat. Mai demult

spot_img

Trebuie citit

Sărbătorile și alte evenimente religioase oferă onor publicului consumator și entuziast o puzderie de reguli și cutume. Cei care „achiesează” la cultul respectiv, trebuie să se supună. Așa cum musulmanii și evreii n-au voie să mănânce porc, creștinii nu pot mânca „de dulce” în post. Nicio problemă pentru cei care respectă. Problema apare când, acolo unde nu există reglementări precise, dreptcredincioșii încep la rândul lor să inventeze reguli, în locul celor care au inventat, în vremuri imemoriale, cu autoritatea arhiereilor.

Așa a apărut „cerința” să nu dai mâna cu participanții la o înmormântare, o tâmpenie – de vreme ce însuși gestul strângerii mâinii e un gest de compasiune, îmbărbătare, sprijin. La fel s-au inventat zile în care n-ai voie să speli (sau să te speli pe cap!?) deși, cu puține excepții, preoții nu spun nimic despre asta – dimpotrivă. Exemplele sunt numeroase și n-am să umplu pagina cu ele.

Cel mai apropiat exemplu e cel de azi, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Dacă într-adevăr (vrei să) respecți această sărbătoare, ca și pe celelalte, te uiți la ce spune Biserica, nu ce inventează babele sfertodocte din colțul cimitirului. Cică n-ai voie să spui „La mulți ani!” celor care poartă sfântul nume și derivatele, pentru că e vorba de moartea personajului biblic, și ar trebui s-o spui de Sf. Marie „mică”, o sărbătoare care trece aproape neobservată, umbrită de cea din 15 august.

Ei bine, mințile luminate din Biserică, exegeți ai Bibliei și cărturari în domeniu, au explicat de zeci de ani că nu consideră greșit să spui “La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători, fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață. După credința Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut stricăciunea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot, și dusă la ceruri de îngeri. Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea care are în centru învierea, viața cea veșnică. Dacă crezi asta, atunci duci interpretarea ca la carte (bisericească), nu o răstălmăcești după ureche…

Totuși, dacă veți deschide câteva ziare de „cancan” de ieri și de azi, veți vedea că ele perpetuează aberația. Le răspund cu un obicei la fel de vechi, de la țară, unde sărbătoarea Sfintei Maria Mare este prilej pentru bărbați să schimbe pălăria cu căciula, altfel riscă să fie ironizați prin zicala: “A trecut Sântămărie / Te-ai căcat în pălărie!”.

Așa să fie!

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri