1.4 C
Constanța
vineri, 6 decembrie 2024

Astronauții simulează viața pe Marte în deșertul israelian

spot_img

Trebuie citit

Într-un crater adânc de 500 de metri, pierdut în întinderea ocru a deșertului Negev, astronauții, îmbrăcați în costumele spațiale, înaintează cu pas greoi. Scopul misiunii lor? Pentru a simula condițiile de viață pe Marte în sudul Israelului.

În decorul unic al Makhtesh Ramon, cel mai mare crater de eroziune din lume, care se întinde pe o lungime de 40 km, Forumul Spațial Austriac (OeWF), în parteneriat cu agenția spațială israeliană, a amenajat o “bază marțiană” în cadrul misiunii Amadee-20, planificată inițial pentru anul trecut, dar amânată cu un an din cauza pandemiei Covid-19.
Craterul, deșertul pietros și nuanțele portocalii ale orizontului sunt asemănătoare cu peisajul marțian, dar fără imponderabilitate și frig. “Aici avem temperaturi de 25-30 de grade, pe Marte sunt minus 60 de grade Celsius, iar atmosfera este irespirabilă”, explică austriacul Gernot Grömer, care supervizează misiunea.
Timp de aproape o lună, până la sfârșitul lunii octombrie, șase “astronauți analogi” – un termen folosit pentru a descrie persoanele care reproduc pe Pământ condițiile unei misiuni de lungă durată în spațiu – din Portugalia, Spania, Germania, Olanda, Austria și Israel, vor trăi izolați de lume în această “stație marțiană”. Și vor putea pleca doar în costum spațial, ca și cum ar fi pe Planeta Roșie.
“Este un vis devenit realitate”, a declarat Alon Tenzer, un astronaut israelian în vârstă de 36 de ani. “Este un lucru la care lucrăm de mai mulți ani, așa că sunt foarte fericit să fiu aici”, spune el.
În timpul lunii în care vor recrea planeta Marte pe Pământ, astronauții analogi vor testa un prototip de dronă care funcționează fără GPS și vehicule autonome alimentate cu energie eoliană și solară pentru a cartografia terenul.
Anika Mehlis, microbiolog de formație, va evalua posibilitatea contaminării microbiene, adică introducerea de bacterii terestre pe Marte cu riscul de a elimina orice formă de viață care ar putea exista acolo. “Aceasta va fi o mare problemă”, spune ea, abordând una dintre provocările majore ale explorării spațiale.

Anima News

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri