17.1 C
Constanța
duminică, 26 iunie 2022

10 milioane de turiști străini în România. Adunați în 20 de ani, poate

Trebuie citit

Bugetul Ministerului israelian al Turismului pentru dezvoltarea infrastructurii publice de turism se ridică în acest an la aproximativ 300 de milioane de shekeli (82 de milioane de euro).

82 de milioane! Sigur, nicio comparație cu România. Cine suntem noi și cine-i Israelul? Care-s locurile noastre sfinte? Untold, Neversea, Mamaia, mormântul lui Arsenie Boca și cam atât… Noi ne-am descurca și cu mai puțin, să promovăm România. Și totuși, n-o facem. Sau, mai știi? Poate cheltuim pe-aproape și noi, prostimea, habar n-avem…

Ministerul israelian invită autoritățile locale și organismele publice să depună cereri de asistență pentru implementarea proiectelor care vor contribui semnificativ la turismul receptor și intern. „După ani de zile fără buget de stat, Ministerul israelian al Turismului alocă sume semnificative pentru a crea și moderniza infrastructura turistică în tot Israelul. Acest buget ne va permite să ne atingem obiectivul de 10 milioane de turiști pe an până în 2030”, a declarat ministrul Turismului, Yoel Razvozov.

Ierusalim

10 milioane. O fi mult, o fi puțin? Față de ce? Câți turiști străini vin la noi, într-un an? Nu vorbim de pandemie. Datele de la Statistică arată că în România au fost 840.000 de turişti străini în 2021, însă numărul real al acestora este mult mai mic. Din numărul total de străini, circa 640.000 s-au cazat în unitățile de cazare din Bucureşti şi oraşele reşedinţă, număr care arată călătoriile de business, categorie diferită faţă de turismul de leisure. Cei mai mulţi turişti străini au venit din Germania (105.686 persoane), Italia (73.341) şi Franţa (55.160). Totodată, circa 76% din numărul total al străinilor s-au cazat în Bucureşti şi oraşele reşedinţă din ţară, ceea ce arată, de fapt, că numărul turiştilor efectivi, în locații turistice este mai mic. Ce turism rural, ce Delta Dunării, ce aia și ce mă-sa de Bibicu?! Deci, doar două sute și ceva de mii?!? Care frumusețile patriei – alea de la Intercontinental, care fac trotuarul?! Noi n-avem nici măcar un minister adevărat al Turismului. Avem un papagal, care face pe ministrul.
“Așa cum am făcut și în ultimul an, vom continua să investim în planuri pe termen lung care vor îmbunătăți turismul pe care îl avem aici în Israel, extinzând oferta hotelieră, îmbunătățind serviciile și reducând costurile vacanțelor în Israel. Pentru că o vacanță nu este doar pentru cei bogați”.

Așa e, moșule. La Mamaia nu mai vin săraci demult – sau vin „deghizați” în oameni cu dare de mână. Cumpără roșii de la aprozar și mănâncă cu brânză, pe plajă. Primarul Chițac a vrut chiar, la începutul mandatului, să le interzică salamu’. Dar Salamu a venit la Mamaia, și-a făcut și nuntă. Cu mascați angajați la stat, pe post de bodyguarzi. Păi, unde era să facă, în Dubai sau pe Coasta de Azur?! E prea ieftin – miroase a sărăcie.

Deci, 10 milioane de turiști străini în Israel, față de 200.000 în România. Pare normal, de vreme ce Israelul e de 20 de ori mai mare ca țara noastră. Sau… era invers? Că nu mai știu, eu în săptămâna aia, când s-a predat la asta la geografie, am fost și bolnăvior.

- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri