-2.6 C
Constanța
miercuri, 8 februarie 2023

Numai afganii ne mai lipseau!?

spot_img

Trebuie citit

Statele Unite au reușit să creeze în Afganistan poate cea mai mare criză umanitară din istorie. Nu vă grăbiți să aruncați cu pietre în președintele Biden – retragerea trupelor și personalului american fusese hotărâtă și anunțată de la sfârșitul administrației Trump. Efortul lor de „civilizare” a unor troglodiți periculoși îi epuizase financiar. Dar și ca resursă umană.

Sau poate criza a fost declanșată încă de acum 20 de ani, când americanii s-au gândit că vor desființa Al Qaeda doar dacă vor ocupa Afganistanul. Parțial, s-au gândit prost – dovadă: Osama Bin Laden a fost anihilat în… Pakistan. În plus, nu poți civiliza pe model occidental cu forța, o populație care trăiește încă în Evul Mediu. Sigur, tineretul a marșat destul de repede la cuceririle tehnologice și relațional-sociale ale noilor ocupanți. Ei sunt de altfel și cei mai mulți dintre cei care se înghesuie azi în avioanele de evacuare.

Și totuși: unde au greșit Aliații? În primul rând, prin lipsa de consecvență. N-au încercat să-i stârpească definitiv (tot din rațiuni „umanitare”…) pe cei care le-au omorât din cetățeni (inclusiv soldați români), și-au ucis compatrioții pe criterii religioase, și-au umilit femeile și copiii și – nu pot să uit – au distrus monumente din patrimoniul UNESCO de valoare inestimabilă și irecuperabilă, pe motiv că sunt „păgâne”. Astea, plus practicarea unui terorism cvasi-național, care poate fi oricând exportat, prin infiltrarea între nevinovații refugiați sau, și mai simplu, traversat munții.

Or, vorbind de refugiați, unde vor merge ei, toți? În Statele Unite? Puțin probabil. Vor rupe zidurile imaginare (Turcia chiar construiește unul!) al unei deja slăbite și copleșite Uniuni Europene, vunerabilizată prin eforturile unite ale unor imbecili de lideri, cu Angela Merkel în frunte. Și, din păcate, nici nu e o populație muncitoare, o forță de muncă, măcar ieftină. Afganii sunt cunoscuți mai mult prin puturoșenie, decât prin hărnicie. Vor parazita toate societățile pe care le vor penetra, așa cum fac cei mai mulți dintre imigranții din regiunea lor.

Ce se va întâmpla însă în Afganistan, după ce toți cei care vor putea și vor dori să plece, o vor face? Opțiunea logică, dar demnă doar de filmele americane de comando, ar fi o „curățare” a locului. Nu neapărat terestră… Poate să fie și din aer. Dar asta nu se va întâmpla iar, niciodată, tot din rațiuni „umanitare”. Teritoriul ăla e pierdut definitiv pentru civilizație și, foarte probabil, va contamina și alte state din jur, cu apucături și înclinații radicale similare. Va fi în continuare principala sursă de droguri a planetei – se vor găsi destui intermediari, inclusiv state, care să le faciliteze vânzarea și încasarea mărfii. Nimeni nu se va mai întoarce vreodată acolo, rămânem cu refugiații pe cap, în veci.

Dar stai: facebook a anunțat că va interzice pe platforma sa orice conținut al și despre talibani, organizație teroristă recunoscută internațional, mai puțin de Rusia și China (previzibil). Asta va fi o lovitură devastatoare!…

- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri