Teatrul de Stat Constanţa a pus în operă un adevărat regal cultural: în perioada 7 iulie – 31 august au fost programate nu mai puţin de 41 de spectacole invitate de la teatre din întreaga țară, concerte, spectacole din repertoriul Teatrului, lansări de carte, expoziții și conferințe. Reprezentațiile au loc la Teatrul de Vară Soveja și pe scena special amenajată în Parcul Arheologic din centrul orașului.
Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului (SEAS 2022) este un eveniment conceput pentru a oferi constănțenilor, dar și turiștilor care aleg litoralul românesc pe perioada verii, șansa de a vedea o selecție variată de spectacole de teatru și muzică de pe scenele din întreaga țară – după cum au transmis, încă de la debutul festivalului, organizatorii.
Erwin Şimşensohn, directorul Teatrului de Stat Constanţa, a declarat în cadrul unui interviu că, după primele săptămâni de evenimente a constatat că cei mai mulţi spectatori sunt constănţeni, lucru admirabil de altfel, dar că „pe termen mediu şi lung ar fi ideal ca un astfel de eveniment, care are loc în mijlocul lunilor de vară, să devină un punct de atracţie turistică”. „Sunt evenimente culturale în ţară şi străinătate, care evenimentele culturale în sine au devenit puncte de atracţie care au dezvoltat turismul”.
– Cât de greu este să organizezi un festival care se întinde pe două luni de zile?
Erwin Șimșensohn: Tot acest proiect este pus în operă şi în practică de o echipă inimoasă, suntem mulţi; e adevărat, eu coordonez această echipă, dar sunt foarte mulţi care muncesc extraordinar de mult, începând de la colegii mei care se ocupă de promovare, de comunicare, economic, juridic şi tehnicul, care munceşte extraordinar de mult, o echipă foarte bună.
Toţi colegii mei sunt implicaţi în acest proiect, aşa că, cine este de lăudat pentru proiectul SEAS, atunci este echipa din spatele Teatrului de Stat Constanţa. Pe de altă parte, sunt de lăudat şi cei care au apreciat acest proiect şi au decis să îl finanţeze: Consiliul Judeţean, Primăria – pentru parteneriat şi sprijinul pe care îl acordă, deci sunt mulţi factori care sunt în spatele acestui proiect. Nu ştiu să vă spun numărul artiştilor angrenaţi, dar vorbim de sute, probabil mii de artişti implicaţi, tehnicieni, echipe care vin din toată ţara. Sunt 41 de spectacole. Iniţial erau 39, unul a fost anulat, dar s-au mai adăugat încă 3. Aşadar, 41 de spectacole în cadrul festivalului, din întreaga ţară.
– Are ecou în țară, în orașele de unde provin trupele respective?
Erwin Șimșensohn: Este, de fapt, o panoramare a tot ce înseamnă harta culturală a României din punct de vedere al teatrului. Vorbim despre Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Teatrul de Nord din Satul Mare, Teatrul „Ioan Slavici” din Arad, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul Naţional Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, Teatrul Naţional din Timişoara, Teatrul Naţional din Cluj, Teatrul Naţional din Târgu Mureş, Teatrul Naţional din Craiova, iar din Bucureşti – Teatrul Odeon, Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, Teatrul Excelsior, Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, Teatrul Mic, iar de la Iaşi – Teatrul de Copii şi Tineret „Luceafărul”, iar invitat special – Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, cu două reprezentaţii. Sunt spectacole foarte diferite, de comedie, drame. În general, am căutat să fie spectacole foarte diferite, care să se poată juca în aer liber. Nu orice fel de spectacol din repertoriile teatrelor se poate adapta să poată fi jucat în aer liber (…), jucatul în aer liber, ca de exemplu în Parcul Arheologic, presupune o situaţie cu totul specială, dar, aşa cum remarcau şi mulţi dintre invitaţi, au fost uimiţi de modul în care relaţionează cu publicul Public plătitor – important de subliniat.
– Se naște o tradiție?
– SEAS ar putea deveni un eveniment permanent la malul mării, în sezonul estival. Aș dori ca acest festival să aibă o amploare şi mai mare, fapt care ar presupune o mobilizare cu un an înainte, pentru organizare. Se fac eforturi pentru a amenaja Teatrul de Vară Soveja, aşa încât acesta să poată fi utilizat pentru spectacole.