8.4 C
Constanța
sâmbătă, 2 martie 2024

Despre cel mai mare jaf din istoria României, prin achiziția de vaccinuri COVID, cu mult peste necesarul României!

spot_img

Trebuie citit

La finalul lunii martie 2022, la doi ani de la începerea pandemiei, Ministerul Sănătății condus de Dr. Alexandru Rafila a finalizat ancheta și a publicat o notă de informare cu privire la situația comenzilor de vaccinuri COVID. Conform datelor din această notă, din momentul aprobării vaccinurilor COVID la nivelul UE, România a contractat 95,4 milioane de doze. Cu aceste doze s-ar fi asigurat schema completă de vaccinare pentru 51 de milioane de persoane, deci de mai mult de trei ori decât ținta propusă de Guvern de 15 milioane de persoane!?!

Ultima cantitate a fost contractată în luna mai 2021, în baza unui memorandum asumat de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă și de vicepremierul Dan Barna, ambii USR, dar și de premierul Cîțu, prin care s-a aprobat un nou contract cu Pfizer pentru achiziția de încă 39 de milioane de doze, pentru anii 2022 și 2023!?

Este probabil cel mai mare tun din istoria României dat banului public, sub semnătura USR! Este cea mai mare batjocură față de taxele colectate de la cetățeni.

Ultima achiziție de 39 de milioane de doze a fost aprobată de USR într-un moment în care România avea deja contractate de trei ori mai multe doze decât era nevoie pentru atingerea țintei de vaccinare stabilită de guvern! Pentru a se consuma toate dozele achiziționate sub semnătura USR, cei 70% dintre români vizați de campania de vaccinare ar fi trebuit să se vaccineze de 6 ori!!! Sub semnătura USR, România a aruncat la gunoi trei sferturi de miliard de euro! În momentul încheierii noului contract cu Pfizer, România contractase deja 56 de milioane de doze, care ar fi ajuns pentru vaccinarea completă plus booster, pentru atingerea țintei propuse de guvern.

De reținut însă că în mai 2021 nu apăruseră noile tulpini și nu se discuta nici despre necesitatea unei doze booster, nici despre extinderea vaccinării la persoanele sub 18 ani! Existau și sondaje care arătau apetența scăzută a românilor față de vaccinare…

Prin urmare, prin noul contract semnat în mai 2021 s-a făcut o achiziție absolut inutilă, a unui  număr uriaș de 39 de milioane de doze, la un preț mai mare decât în contractul anterior (19,5 euro/doză), existând deja date clare care arătau că România NU va putea utiliza aceste doze înainte de a expira. Valoarea contractului a fost de 747.630.000 euro!

La începutul anului 2021, ministrul Finanțelor de atunci, Alexandru Nazare, atrăgea atenția premierului Florin Cîțu și Ministerului Sănătății că achiziția de noi vaccinuri este aberantă și inutilă.Grav este că România nu poate rezilia contractul decât cu plata unor penalități uriașe care ar ajunge la o valoare mai mare decât suma angajată deja!?

În plus, România nu putea schimba numărul de doze stabilit la nivelul Comisiei Europene, după criteriul populației statelor membre, dar putea refuza intrarea în contract! Deci USR ar fi putut evita risipa aberantă a trei sferturi de miliard de euro! În momentul de față, furnizorii de vaccinuri mai trebuie să livreze în România încă 65 de milioane de doze!?

În luna februarie 2022, Valeriu Gheorghiță anunța că România trebuie să distrugă 1 milion de doze expirate. La începutul lunii aprilie, Ministrul Sănătății, prof. Alexandru Rafila a anunțat că alte 2 milioane de doze au expirat. arătând că, din cauza eficienței mai scăzute a vaccinurilor față de noile tulpini, România nu mai găsește nici măcar unde să doneze acest surplus.

Deci cei care se erijau în apărătorii banului public s-au dovedit a fi cei mai mari risipitori. Și-au bătut joc de munca a milioane de români, care au contribuit cu taxe la buget. Este curios dacă cineva va fi tras la răspundere, dacă se va deschide o anchetă penală și cei vinovați de acest jaf istoric vor ajunge sau nu la pușcărie!

Senator Felix STROE

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri