16.4 C
Constanța
sâmbătă, 13 aprilie 2024

Sfaturi practice pentru turiști în orașul chițacului

spot_img

Trebuie citit


Se apropie sezonul de vară oricum întârziat de vitregiile unui iunie „de vis“ cu tornade și cicloane și m-a izbit așa din senin simțul civic încât mă văd datoare să le dau câteva sfaturi celor ce vor păși în minunatul oraș de la mare, Constanța și extensia lui Mamaia varianta „Altfel” by Chițac.


1.Dacă ai mașină, uită de ea. Îți vei petrece jumătate din concediu în traficul de balamuc la orice oră din zi. Să nu crezi că dacă folosești transportul public sau alternativ vei fi scutit de neplăceri. Vei fi prins în aceleași străzi resistematizate ca sens unic și te vei trezi pe aceleași drumuri în care veșnic se efectuează lucrări. Ia-ți adidașii cei mai comozi și per pedes.

 1. Dacă totuși insiști pentru confortul propriului autoturism pregăteste-te cu nervi de oțel să dai ture nesfârșite în care vei căuta un loc de parcare.
 2. Dacă prin centru găsești un loc de parcare marcat cu o navetă de bere sau pet de 5 litri, nu te îngrijora. E doar o cutumă locală prin care proprietarii își marchează teritoriul. Te iei puțin la înjurături cu proprietarul casei în fața căreia ai parcat, va amenințați reciproc cu poliția dar în final ai câștig de cauză
  4.Dacă ai reușit să parchezi nu te relaxa încă. Ai grijă să plătești parcarea exorbitantă. Să nu dea Necuratu’ sa ai telefonul mort, să n-ai credit pentru sms, sau să fii în rețeaua nepotrivită. N-avem încă parcometre și vei sta ca un uliu la pândă sa nu te prindă băieții în uniformă.

Bonus tip. Ia cu tine în plimbări și o coasă. Îți vei face culoar de trecere prin jungla de vegetație din oraș și căsăpești și șerpii care îți ies în cale.
Pleci ca un câine bătut. După atâtea lupte ai văzut un Cazino cu schele pe el și o Piață Ovidiu unde celebra conviețuire multietnică specifică Dobrogei înseamnă puradei la tot pasul care trag de tine cu „Dă nenea un leu, să-ți trăiască familia”. Și parcă era și o roată panoramică? Era de porc așa ceva pe faleza constănțeană. Acum cică e pe la Eforie. La săraci.
Te retragi la cazarea din Mamaia. Dar nu uita:
Ca să ajungi la hotel deschide o pungă de popcorn, pune un film pe tabletă ălor mici de pe bancheta din spate, la naiba, poți să tragi și un pui de somn. Vei afla cu adevărat ce înseamnă expresia bară la bară și vei mai băga viteza a treia abia aproape de Năvodari.

 • Dacă hotelul la care ești cazat nu are parcare, pregătește-te să lași jumătate din bugetul de vacanță pentru simplul fapt că îți lași mașina pe un loc considerat ca fiind Zona 0, tarife, condiții, tot tacâmul. Mai aruncă un ochi la punctul 4 de mai sus ca să înțelegi despre ce vorbesc.
  Ai ajuns la hotel și ești fericit. Stai liniștit, nu va dura mult. Mâine ai în program zi de trândăveală pe plajă. Ține cont că:
 • Trebuie să fii antrenat ca pentru maraton ca să parcurgi toată bucata aia de plajă lărgită. Nu glumesc. Până parcurgi distanța către un loc mai aproape de mal vei fi slăbit vreo trei kile.Ia-ți provizii, e drumeție mare.
 • Să ai un Aspacardin la tine când vei auzi cât e prețul șezlongului în zona aia de fițe. Înmulțit cu una bucată consoartă și doi puradei, vacanța ta se va micșora brusc de la 7 la 3 zile.
 • Dacă ai supraviețuit Constanței fă bine și treci pe la un supermarket. În Mamaia e prohibiție de salam și magazinele alimentare stau cu ușile ferecate. Deși s-a câștigat în instanță, da’ se dă pe sub mână, de frică… Ești salvat dacă trece totuși pe plajă tanti cu “porumb fiert avem, porumbelul de la mare”. Și va trece, că nu o împiedică nimeni.
 • Dacă e vreme nasoală și tot ce poți să faci este să te plimbi pe promenadă pregătește bine și argumentat discursul pentru ăla micu care vrea clătită cu finetti. Spune-i că clătite îi face mă-sa acasă și nu e cazul să dai bani în Mamaia. Iar dacă nevasta vrea un prosecco la terasă, spune-i că e cu chimicale și mai bine bea în camera de hotel vinul adus de acasă. Crede-mă, nota de plată la o terasă în Mamaia îți scurtează concediul categoric.
 • Un ultim sfat, de fapt o rugăminte din partea tuturor constănțenilor. Dacă ai ieșit din perimetrul plajei trage nădragii și un tricou pe tine. Nu sta în chiloți la terasă, nu umbla la bustul gol în autobuze sau la mall. Tu ești în vacanță, noi suntem acasă.
  Cu plăcere și vacanță plăcută!

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri