29.4 C
Constanța
luni, 15 aprilie 2024

EXCLUSIV! Dumitru Viorel Focșa (AUR): „Dacă vor încerca să ne închidă gura, să ne scoată în afara legii, vă spun că România va fi aruncată în haos!”

spot_img

Trebuie citit

Un interviu cu un parlamentar AUR este în sine o provocare. Sunt atâtea prejudecăți despre acest partid, apărut ca prin miracol în 2020, la alegerile generale, încât n-ai cum să nu ai așteptări… mai deosebite.

Urmăresc de ceva vreme discursul președintelui AUR George Simion în aparițiile din mass media (atenție, nu din manifestări și proteste!) și n-am reușesc să-i găsesc vreo fisură logică. Are o elocință, coerență și rigoare mai mare decât cei mai mulți dintre reprezentanții partidelor „istorice”. Iar conținutul discursului său are priză la electorat. Și nu desconsiderați electoratul AUR! Pentru că e disciplinat și votează. S-a dovedit acum doi ani, cu vârf și îndesat.

Aceeași rigoare și coerență le-am întâlnit la deputatul AUR de Constanța, Dumitru Viorel Focșa. Personaj vocal, insistent și neobosit, nu refuză nicio întrebare, nu-l irită contondența unor subiecte și nu se ascunde după declarațiile „altora”. Își asumă doctrina „mai frontală” (cum spune) a partidului din care face parte.

De foarte multă vreme, manifestările naționaliste primesc și eticheta „extremiste”. De ce? Sunt de vină precedentele interbelice?

Focșa: AUR n-are nicio legătură cu perioada interbelică. AUR a luat ființă datorită politicii dezastruoase a partidelor de până acum, în ăștia 30 de ani, pe 1 decembrie 2019. Generațiile care s-au ridicat la înființarea acestui partid, care a promovat un curent conservator încă de la început, s-au bazat pe cei patru piloni pe care AUR își susține ideologia: credința, națiunea, familia și libertatea. Fiecare dintre ele au fost cumva batjocorite; am văzut bine că în perioada de pandemie, libertățile au fost îngrădite într-un mod samavolnic de guvernele liberale. Este unul din motivele pentru care AUR a crescut în sondaje. Guvernanții au încălcat și credința, și libertatea. Curentul neo-marxist apărut pe „politicaly corect” a început să calce în picioare familia, ceea ce nu este normal. Toată politica celor 30 de ani a lovit în identitatea națională, ca dovadă că peste 4 milioane de români au emigrat.

Cum răspundeți cel mai simplu acuzelor că AUR e un partid extremist? Dar antisemit?

Focșa: Acuzele astea, în primul rând că sunt venite din interiorul clasei politice, care se simte atacată. Nu sunt fondate, nu a existat niciun caz în care unul dintre membrii noștri să aibă atitudini extremiste. Avem deputat maghiar, Nagy Vasile, avem senatoare din comunitatea rușilor lipoveni… Extremiștii nu gândesc așa. Noi avem în titulatura partidului „unirea românilor”. Antisemitism, nici atât. Nu am avut niciun atac asupra acestei comunități. Chiar dacă un consilier al președintelui României, dl. Murar, se trezește vorbind și acuză nefondat. Din câte am înțeles, vor fi și acțiuni în instanță. Eu, când am fost prezent la ședința plenului reunit, când s-a votat ca Holocaustul să fie studiat ca o disciplină școlară separată, am gândit că programa școlară e împovărată. Poate fi pusă opțional, dar nu să fie notată, pentru că este afectată media generală. Eu n-am avut o asemenea disciplină în școli și cu toate astea știu foarte multe despre perioada respectivă, mare pată în istoria universală. Noi, ca partid creștin, n-avem cum să fim antisemiți – Iisus a fost evreu! Este un nonsens.

Sunteți parlamentar de Constanța, unde funcționează „modelul interetnic dobrogean”. Cum contracarați acuzele aduse AUR, din această perspectivă?

Focșa: Aici, după revenirea Dobrogei la patria mamă, erau în jur de 20 de nații, care conlocuiau în deplină armonie. Deschiderea la Marea Neagră le-a favorizat conviețuirea prin respect reciproc. Fiecare își făcea afacerile, își vedeau de familia, de religia lor… Oriunde în jurul porturilor au existat comunități multietnice. Imperiul Bizantin a lăsat în urmă multe popoare. Și-au păstrat tradițiile… Nici Imperiul Otoman și nici Regatul României nu au atacat mult libertățile de credință. Ca dovadă, după 1900 au fost demarate construcția Geamiei Carol I și Sinagogii Mari din Constanța. România nu are aceste tare, de a exclude cetățenii de alte naționalități, care au făcut front comun când țara a trebuit să fie apărată, în ambele războaie mondiale, chiar și în cel de Independență.

AUR e practic singura opoziție reală în fața samavolniciei primăriei Constanța și a primarului său. Cum a rămas cu referendumul de demitere?

Focșa: Referendumul e în desfășurare. A avut într-adevăr vreo două luni de încetinire a strângerii de semnături, dar acțiunea continuă. Sunt vreo 6.000 de semnături fizic și vreo 7.000 online, dar până la 65.000 mai e… Mă surprinde că locuitorii Constanței sunt atât de scârbiți, că nu mai vin nici să semneze – de votat nici nu știu cum va fi…

În absența referendumului, ce se mai poate face, pentru stoparea tendințelor dictatoriale și arbitrare ale primarului Chițac? Dar a lipsei lui de comunicare?

Focșa: Chițac are o aroganță prin care își maschează incompetența în poziția în care a fost învestit. Se vede că omul a venit fără niciun program politic și administrativ, în afară de acea platformă, „Constanța Altfel”… A destabilizat și contestat niște tarife la parcare, lucru care a produs (în mandatul trecut) o gaură de peste 10 milioane de lei în bugetul Primăriei. Ca să se trezească, când a venit, cu primul regulament, tocmai pentru parcări și să vină cu un preț dublu, segmentat pe ore!? Parcă suntem la Monaco! Nu numai prin asta a demonstrat că trăiește într-o lume paralelă. Nici după plecarea consilierului pe care l-a avut atunci, Horia Constantinescu, lucrurile nu s-au îmbunătățit. Se pare că problema e și la city managerul Felicia, care îl conduce și pe primar, din câte se vede…

AUR va avea candidat la primăria Constanța peste doi ani. Cu ce șasnse?

Focșa: Noi suntem în curs de identificare a unui candidat, din trei opțiuni…

Sunteți unul din ei?

Focșa: Încă nu pot să mă pronunț, dar nu mă număr printre cei trei. Vom vedea la momentul potrivit. Considerăm că și dacă nu vom obține poziția de primar, o vom avea pe cea de viceprimar, prin numărul de consilieri pe care îl vom obține. Vom face o politică pentru oraș, pentru dezvoltarea turistică, unde nici Primăria, nici Consiliul Județean, nici Camera de Comerț nu fac mare lucru… E-adevărat că acum e scuza pandemiei, dar nimeni nu te oprește să ai dialog și să construiești o strategie. N-am auzit nimic în sensul ăsta…

Ați vorbit în premieră de o viitoare coaliție cu „alte partide, de centru”. Vă gândiți la partidul lui Liviu Dragnea?

Focșa: Nici vorbă. Nu stăm la masă cu oameni care au trecut prin acuzații dovedite și care au suferit condamnări. Plus că vorbim de personajul în cauză, care mai are pe rol niște dosare… Nu suntem atât de nebuni, să ne lăsăm imaginea pătată de o asemenea alianță, dar nici din punct de vedere moral nu ne regăsim într-o asemenea asociere…

Ce proiecte aveți anul ăsta, ca parlamentar, pentru Constanța?

Focșa: La nivel național, segmentul energetic este în pericol și pentru Constanța. Am aflat că Șantierul Naval are așa de mari cheltuieli, după liberalizarea prețurilor la energie, încât sunt mari semne de întrebare privind activitatea acestui mare șantier de la Marea Neagră. Ar fi păcat ca noi să nu venim cu o propunere expresă pentru acest sector, de construcții nave. Lucrează mulți oameni acolo, și în șantierul 2 Mai, și la Midia… Chiar dacă acționariatul e privat. Trebuie să avem grijă de obiectivele industriale românești!

Pentru Constanța avem proiecte pentru suplimentarea de la bugetul de stat, de renovare a obiectivelor turistice, a așezămintelor de cult, indiferent de religie – toate ar trebui refăcute și să primească respectul cuvenit…

Unde veți mai fi prezent în țară, în afară de Constanța, în următoarea perioadă? Știm că parlamentarii AUR au acțiuni și proteste în diverse locuri…

Focșa: Voi fi prezent și în județul Giurgiu, unde sunt delegat să reprezint AUR, întrucât acolo noi nu avem parlamentari. Voi mai fi cu caravana de strângere de semnături pentru suspendarea președintelui Iohannis, împreună cu George Simion, la Brăila, Galați și Tulcea, la începutul lui februarie.

Ce ziceți de Spitalul Regional?

Focșa: Aprobarea guvernului Cîțu pentru un Spital Regional doar la Sinaia a venit desigur ca o „dedicație” pentru cineva… Noi la Constanța suntem duși cu vorba de peste zece ani… Avem deja un studiu de fezabilitate. Dacă bugetul României nu permite alocarea în toate regiunile, le facem așa cum putem… Constanța are pe teritoriul său o bază militară NATO! Ar trebui să aibă prioritate.Cum ar fi să duci răniții din zone de conflict la sute de kilometri depărtare?! Asta arată încă o dată prostul management al lui Cîțu. De fapt, la ce a fost bun Cîțu?! Doar la împrumutat bani…

Ați avut o reacție dură la concedierile preconizate la Romsilva

Focșa: Mi-a fost sesizată de către abordarea ministrului Mediului, vizavi de situația Romsilva… Dacă am o stână atacată de lupi, eu ce fac? Dau afară ciobanii cu câini?! Dimpotrivă – mai angajez câțiva. Or, în contextul în care pădurile la noi sunt masacrate, vandalizate, și în mod ilegal (jumătate din cantitate!), colaborarea mafioților din plan local e cu polițiști, procurori, ingineri din silvicultură și chiar parlamentari. Pe zona Covasna-Harghita, UDMR are ca business tocmai pădurea! Și urșii, care și-au pierdut habitatul… Să faci vânători, chiar și în pandemie – pentru ei nu contează. E un ban frumos… E adevărat, au fost atacuri cu victime în zonele cu stâne, au murit oameni sfâșiați de urși… Noi punem mai presus omul decât animalul, iar UDMR au venit cu un proiect de lege: dacă ursul a intrat în zona intravilan și atacă, să fie împușcat. Dar să fie și urmărit 24 de ore în perimetrul din împrejurimi – poate nici nu mai e ursul ăla!? Noi, una am studiat la grup și, când au venit dimineața, adăugaseră un amendament. Binențeles că n-am votat așa ceva!

Cum vedeți o viitoare prezență AUR în Parlamentul European? ce poziții veți avea acolo?

Focșa: Noi, pe linie doctrinară am și luat legătura cu partenerii corespondenți din Polonia. Președintele George Simion a fost deja la Varșovia și s-a întâlnit cu membrii partidului aflat acolo la guvernare.

Am convingerea că toată lupta asta a noastră va trezi națiunea română. Trebuie să învățăm să trăim respectând libertatea celor de lângă noi. Noi avem un altfel de abordare – mai directă, mai frontală. Pentru că răbdarea românilor a ajuns la capăt. Și, dacă vor încerca să ne închidă gura, să ne scoată în afara legii, cum bat câmpii unii, eu vă spun că România va fi aruncată în haos! pentru că AUR nu mai e acum la 9-10%, cu cât am intrat în Parlament, ci la vreo 20%… Dacă se vor juca cu crezul politic a 20% din români, să suporte consecințele…

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri