4.4 C
Constanța
vineri, 23 februarie 2024

Berti Barbera – 50 și la mai mare!

spot_img

Trebuie citit

Dacă măcar un sfert din cei vreo 5% iubitori de jazz din România s-ar apleca (și) asupra producțiilor discografice autohtone, atunci câțiva puțini și aleși ar descoperi că apar chestii remarcabile și pe la noi.

Este cazul albumului „50 & Swingin’” – A&A Records, semnat Berti Barbera & Radio Big Band, apărut în urma unor circumstanțe fortuite, dar fericite. Concertul a fost înregistrat în ianuarie, iar protagonistul a făcut eforturi remarcabile pentru ca discul să vadă lumina zilei.

Reușita este una de proporții, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, „cântarea” este impecabilă. Big Bandul Radio este excepțional și n-are rival în țară, în domeniul jazz (și nu numai). Muzicieni dotați și fini cunoscători ai genului (George Natzis, Liviu Negru, Eugen Tegu, Sebastian Burneci, Nicu Patoi – special guest dar și ceilalți) conduși de inegalabilul Ionel Tudor. Aranjamentele orchestrale (chiar copiate după cele originale), tușeul, dozajul și finețea aproach-ului sunt desăvârșite.

Apoi, meritul producătorilor, în frunte cu celebrul Victor Panfilov (Alexandru Andrieș), care probabil că a funcționat și ca inginer de sunet și mixaj  al înregistrărilor. Sunetul e perfect, instrumentele sunt distincte în tabloul sonor general, iar solourile – puse în valoare. State of the art.

Nu în ultimul rând, principalul vinovat al producției discografice. Barbera este demult o voce distinctă în muzica românească și chiar europeană – a făcut parte chiar și dintr-o trupă de metal nordică! Am deplâns deseori evoluția carierei unor muzicieni autohtoni dotați, unii chiar frizând geniul, dar lipsiți complet de cultură muzicală și care nu-și ascultă nici măcar propriile înregistrări (nu dau nume, de rușinea lor…). Barbera este exact contrariul! Meloman erudit, cameleonic, critic și promotor muzical de profunzime, Berti are în spate mii de ore de audiții și cronici muzicale și, prin urmare, are de unde alege. Pentru că repertoriul muzical, dincolo de a-i servi în mod firesc range-ul, este de un rafinament histrionic, specific și făcut parcă pentru el! În afară de Night and Day, That’s Life, Sway, Americano și Fever – bijuterii clasice – restul sunt nestemate mai puțin cunoscute din repertoriul genului. Deci nu un potpuriu a la Barry Manilow sau alți interpreți de succes îndoielnic…

În fine, „50…” este un jubileu de maturitate al artistului Berti Barbera, care ar merita o recunoaștere însutită pentru ce a făcut și ce face, inclusiv în domeniul educației muzicale. La mai mare!

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri