11.4 C
Constanța
joi, 28 martie 2024

Scufundarea vasului Struma: o tragedie de proporții, de care se fac vinovate puterile beligerante

spot_img

Trebuie citit

Pe 23 februarie s-au împlinit 80 de ani de la scufundarea în Marea Neagră de către un submarin sovietic a vasului Struma (foto) cu aproape 800 de evrei și membri ai echipajului la bord. Evreii, majoritatea din România, aveau intenția să ajungă în Palestina sub mandat britanic, dar imigrarea lor a fost respinsă.

Vasul Struma, de fapt un yacht vechi de 74 de ani sub pavilion panamez, a părăsit portul Constanța la 12 decembrie 1941 și a ajuns în rada portului Istanbul a foua zi, unde i s-a defectat motorul. Autoritățile turce au refuzat debarcarea pasagerilor. De ce?

În primul rând britanicii nu voiau ca să ajungă în Palestina mandatară imigranți evrei ilegali. Al doilea motiv – așa zis – era pretextul invocat de britanici că pe vas s-ar afla și spioni naziști, lucru care nu era adevărat, dar care a fost susținut de autoritățile britanice”, explică istoricul Lucian-Zeev Herșcovici de la Ierusalim.

Deși Turcia era stat neutru, autoritățile turce s-au opus debarcării ca urmare a presiunilor britanice și deopotrivă germane, în plus se temeau că vor fi nevoite să acorde evreilor statutul de refugiați politici în Turcia.

A fost evocată și posibilitatea ca acești refugiați să plece spre Palestina mandatară pe uscat, cu trenul, dar această idee a fost respinsă, motivându-se că ar cauza nemulțumiri din partea populației arabe de acolo. La acea vreme în Palestina era în vigoare Cartea Albă britanică prin care imigrația evreiască era strict limitată”.

În următoarele aproape trei luni Struma a rămas în rada portului Istanbul, timp în care organizații evreiești, inclusiv din Statele Unite au negociat cu autoritățile britanice pentru acceptarea unui număr de imigranți evrei în temeiul unui număr de certificate disponibile dar negocierile au eșuat, inclusiv în privința debarcării copiilor sub 14 ani.

Struma – torpilată de un submarin sovietic

În tot acest timp, refugiații de pe vas au supraviețuit din ajutoarele puse la dispoziție de puternica comunitate evreiască din Istanbul. Nouă persoane care aveau vize de intrare în Palestina, chiar dacă între timp expiraseră au primit aprobare să debarce ca și o femeie gravidă într-o situație extrem de gravă, Medeea Salomovici.

Întregul articol, AICI.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri