30.4 C
Constanța
luni, 17 iunie 2024

Marele mut a vorbit, când trebuia să tacă

spot_img

Trebuie citit

Până să se întâlnească cu Guvernatorul american al României, monarhul de la Cotroceni n-a scos o vorbuliță despre subiect. Acum, după ce a primit indicații prețioase, ne îndrugă exact ce i s-a dat voie sa spună. Adică… ciocul mic!

Așa că azi, rar și apăsat, ne-a făcut – nouă, maselor idioate care-i deranjăm hibernarea – un instructaj complet, astfel încât de mâine să cântăm toți în cor: ”Ucrainenii nu au nevoie să fie certați. Au nevoie de sprijin!”.

Succint, rățoiala supremului prezident la poporul său a atins următoarele aserțiuni:

1. ,,Nu cred că în acest moment este potrivit să atacăm ucrainenii. Acum nu au nevoie să fie certaţi, au nevoie de sprijin,”!

Să îi spună cineva că este președintele României, nu al Ucrainei! Și că pe noi, românii, ne AFECTEAZĂ ceea ce fac ucrainienii!

2. Referitor la lucrările ilegale care s-ar face acolo, şeful statului a precizat: „Despre lucrări voi fi înştiinţat atunci când îmi confirmă experţii ce anume lucrări se fac”.

Trebuie să recunoaștem, Vodă din Lobodă e consecvent! Va ști, când va fi înștiințat? Logic, nu? Dacă ar fi trăit în altă epocă, Socrate ar fi luat lecții de la el. Doamne, ce bine ar fi fost pentru noi dacă s-ar fi născut altădată!

Dar ce să vezi, vineri, 17.02 a.c., ministerul Infrastructurii din Ucraina preciza, într-o postare pe Twitter, că adâncimea Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri, pentru PRIMA oară de la declararea independenței țării. Adică pe acest canal ar putea naviga în viitor nu doar ambarcațiuni fluviale, ci și maritime!

Întrebare întrebătoare pentru domn profesor Klaus: 6,9 este mai mare decat 3,5? Răspuns clar și tărăgănat : ,,Voi ști atunci când îmi confirmă experţii!”

3. Când a văzut că degeaba se străduie, că tot năuci rămânem, ne-a spus clar, cu subiect și predicat : ,,Şi ucrainenii fac lucrări pentru că VOR CEVA şi ştim foarte bine ce vor. Vor să iasă undeva cu marfa lor. Cred că este de înţeles!”

4. Cum nici așa noi nu înțelegeam și o țineam langa cu ,,ecosistemul,” și alte prostii despre Delta Dunării, iritat și pe un ton ușor de amenințare, ne-a pus pumnul în gură definitiv: ,,Cei care au încercat să facă o mare problemă din asta cred că nu au înțeles MIZA acestei perioade”.

Mulți dintre cei care l-au ascultat în direct au susținut, un timp, că nu era Iohannis. Oamenii uitaseră cum arată! Dar când l-au auzit că spune ,,miza acestei PEREOADE,, au spus: ,,El e. Iohannis al nostru, fraților!”

Acum, lăsând gluma la o parte, e nasoală rău (scuzati expresia!) situația!

Dacă partea română nu știe ce fac ucrainenii este grav, pentru că înseamnă că este incompetentă și mulți ar trebui să plece acasă. Dacă autoritățile au știut, dar nu au informat Guvernul, atunci ar cam trebui să se lase cu zornăit de cătușe. În situația în care Guvernul a fost informat, dar nu a reacționat la nivel internațional, atunci avem niște trădători care ar trebui să plece de urgență de la Palatul Victoria și să ajungă să vadă lumina zilei de la Rahova.

Iar despre struțul de la Cotroceni ce-ar mai fi de spus? El face la fel cum a făcut în ultimii 8 ani de zile, băgând capul în pământ, ca să nu-l supere pe Zelensky, în timp ce ucrainenii își văd de treabă pe canalul Bâstroe. Îl doare-n bască! Pentru că el crede că nu are rost să se pună rău cu Volodimir Zelensky, o voce băgată în seamă în UE. Pentru că speră încă la acel loc călduț la NATO, nepăsându-i de ceea ce ar putea păți România și de repercusiunile economice ale dragării Canalului Bâstroe.

Într-o țară normală, președinția și guvernul trebuie să-și asume un răspuns clar, transparent și convingător, fără ascunzișurile obișnuite, atât în ceea ce privește Canalul Bîstroe, cât și în chestiunea minorității de limbă română din Ucraina. Ambiguitatea în dimensiunea ei tradițională nu mai poate da randament, fiindcă ecuația internațională nu lasă loc de jocuri la două capete.

Iulia MATHE

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri