7.4 C
Constanța
miercuri, 29 noiembrie 2023

Cereale din Ucraina care au fost vândute sub prețul pieței, în timp ce în România costurile de producție au fost mai mari!

spot_img

Trebuie citit

România, principal exportator de cereale din bazinul Mării Negre al UE, a fost afectată puternic de conflictul din Ucraina, care a dus la schimbări semnificative în comerţul cu cereale.

În prezent, fermierii români se află într-o situaţie extrem de delicată: au magaziile pline şi conturile goale! În fapt, agricultura se confruntă cu un deficit de cash de aproximativ 500 milioane de euro.

Motivul? Cereale din Ucraina care au fost vândute sub prețul pieței, în timp ce în România costurile de producție au fost mai mari!

Urmarea? Fermierii români nu au mai putut să-şi comercializeze produsele, care sunt stocate şi determină costuri suplimentare, iar în lipsa vânzării produselor se înregistrează mari dificultăţi în finanţarea continuării activităţii agricole pentru anul 2023!

Pentru a veni în sprijinul fermierilor, Ministerul Agriculturii a declanșat procedura de solicitare a unei compensări din fonduri europene. România a trimis deja Comisiei Europene toate datele necesare pentru obținerea compensărilor.

O decizie de bun augur este așteptă în luna martie, cu atât mai mult cu cât răspunsul de principiu al Comisiei Europene a fost unul pozitiv încă de la momentul la care Petre Daea a demarat discuțiile în acest sens.

Deputat Lucian LUNGOCI

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri