11.4 C
Constanța
joi, 28 martie 2024

În țara lui HABARNAM domnește REGELE GOL

spot_img

Trebuie citit

Astăzi vă propun un basm… bazat pe întâmplări reale. L-a povestit Măriuca Androne, pe Opinia Constanței. Poate nu l-ați citit. Îl las și eu aici, cu acceptul autoarei:

„A fost odată ca niciodată, căci de n-ar fi fost minciunile electorale din 2020 nu s-ar mai povesti în 2021 de incompetență, un personaj de carton (sau cartoon, dacă preferați) care se credea Făt Frumosul politicii de la mal de mare.

Drept este că nu avea nici vârsta, nici frumusețea eroului de basm popular românesc, dar spera ca măcar a doua oară să cucerească cea mai puternică cetate din spațiul dintre marele fluviu și marea cea mare.  

După această faptă de vitejie, chiar era convins că toți locuitorii cetății îl vor proclama ZEU!

Povestea mai spune că, pentru ca închipuitul Făt să intre în bătălie, s-a dus la Înalta Poartă… Galbenă chiar Greuceanu zis Stăpânul Platformelor din mare. Gura târgului vorbește și acum despre oareșce cufere transportate de acesta până acolo, dar cine să dea doi arginți pe clevetiri? Și, până una-alta, nici nu era foarte greu să fie impus închipuitul Frumos, în condițiile în care Casta la fel de Galbenă de la mal de mare se juca de-a combatanții cu cei Trei Crai de la Răsărit, pe care – de altfel – nu ar fi dat vreun firfirel cetățenii cetății. Nu le plângeți, însă, de milă! Fiecare a primit câte o ciosvârtă de la masa împărătească.

Să ne întoarcem, însă, la personajul care se credea ALTFEL. Având un armăsar hrănit cu jăraticul rezultat în urma arderii… petrolului extras de paltformele Greuceanului, dispunând de Oastea Galbenă aliniată în spatele său (mai de silă, mai de milă, mai călare, mai pe jos) și, nu în ultimul rând, aruncând în dreapta și-n stânga cu minciunele, ipochimenul s-a văzut REGE în cea mai puternică cetate din spațiul dintre marele fluviu și marea cea mare.

Au trecut câteva luni bune, iar supușii REGELUI întronat cu doar vreo 10% din numărul total al cetățenilor refuză să-l declare ZEU. Motivele?

A bramburit drumul caleștilor, de circulă fără SENS prin cetate! Ca să nu mai amintim că nici boierii, nici meșteșugarii nu mai au pe unde să-și lase trăsurile, pentru că Făt Frumos le-a promis turnuri supra- și sub-terane, iar REGELE trage liniuțe cu creta pe ulițe. ALTFEL spus, una a zis, alta a făcut. Și era cât pe-aci să facă una și mai lată, dorind să le scoată din teșcherea mulții creițari pentru a putea să-și lase caleștile-n drum.

Vrea să reducă numărul vizitiilor de pe cabrioletele și cupeurile la care doamnele, domnițele și cavalerii autohtoni, cei din împrejurimi, bașca cei veniți în vizite vor să apeleze când se deplasează în cetate! Nu-i mai lasă pe unii neguțători să-și vândă marfa, în timp ce altora le-a dărâmat, efectiv, tarabele. Se plânge că nu are arginți în visterie, dar cumpără coșuri de gunoi la bastioane sau raveline cu niște prețuri de flutură isteric și blazonul de pe creneluri!

Urmarea? Casta Galbenă de la malul mării s-a-nroșit de furie, Greuceanu zis Stapânul Platformelor din mare refuză să-i mai răspundă la răvașe (asta după ce Regele nu i-a mai dat ascultare), cetățenii îl critică pe unde apucă și sub toate formele, iar dregătorii îl numesc, deja, HABARNAM. Pentru că, realmente, nu are HABAR cum să conducă cetatea. Iar în țara lui HABARNAM, lipsa de viziune, incertitudinea și incompetența sunt la ele acasă. Nu singure, ci însoțite de un alai de sfetnici. În fapt, prietenii așa-zisului Făt Frumos pe care l-au sprijinit să devină REGELE GOL de la acest moment. Unul mai nepriceput ca altul. Unul mai orgolios ca altul. Unul mai frustrat ca altul. Unul mai nevricos ca altul. Unul mai mincinos ca altul. Iar tot ce vă spun ei și al lor conducător sunt doar BASME!  

Și-am încălecat pe-o șa (de bibicletă, că tot ne sfătuiește conducătorul cetății să o folosim la deplasare, chiar dacă piste nu prea există) și v-am spus povestea așa. Așa cum, din nefericire, este în realitate în țara lui HABARNAM și a prietenilor săi! Unul dintre aceștia crezându-se chiar șambelan, când de fapt este țucălar în preajma REGELUI GOL (ținut aici pentru că ar cunoaște un mare secret al acestuia) și un insolent fără limite în relația cu ceilalți curteni, precum și cu nobilii, meșteșugarii sau târgoveții din comunitate…

PS: Aceasta este o poveste și trebuie tratată ca atare. Orice asemănare cu personaje sau întâmplări reale este pur întâmplătoare!”

Măriuca ANDRONE   

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri