16.4 C
Constanța
sâmbătă, 13 aprilie 2024

„Prietene”, ești cam ticălos…

spot_img

Trebuie citit

„Prietene”, iartă-mă că-ți spun, dar ești un pic cam ticălos.

În vreme ce noi, românii, în vreme de urgie, ți-am primit cu brațele deschise conaționalii (inclusiv dezertorii de război, tineri, care acum rup mallurile de pe la noi, în mașini bengoase), am ridicat granițele și vizele, am adunat haine, alimente și ajutoare, subvenționăm cu 50 de lei pe zi fiecare refugiat de la tine, tu te ții de tâmpenii.

Rada ta – n-o cunosc, dar așa o chema și pe bunică-mea din Giurgiu… – în loc să-și vadă de măsurile de austeritate și legile marțiale, votează legi împotriva minorităților naționale din Ucraina, de parcă de-asta stătea în drum. Păi, e război sau nu e?! Știu, voi vă gândeați la minoritatea rusofonă, să-i dați la cap încă o dată, cum le-ați dat și românilor, timp de decenii. Ajunși pe teritoriul vostru printr-un rapt teritorial, nu-s puțini deloc. Românii din Ucraina constituie al treilea grup etnic (după ucraineni și ruși) din Ucraina. Numai în Cernăuți trăiesc aproape 400.000! Ca să-ți faci o idee, minoritatea etnică din care fac eu parte, evreii, numără numai 6-7.000 de suflete, într-o țară în care drepturile minorităților chiar sunt respectate (bine, mai puțin legile de combatere a antisemitismului, care nu se aplică DELOC…).

Ce standarde europene, în condiţiile în care Ucraina vrea sa fie membru UE?! Vax albina, cavaler pasta. Cică trebuia să consultați Comisia de la Veneția, un bau-bau cu care am fost și noi amenințați, în alte spețe. V-ați pișat pe ea cu boltă – e război, vorba aia, n-aveți voi timp de izmeneli de-astea… Minoritățile naționale care aparțin țărilor occidentale – maghiari,  români,  slovaci – care și-au dovedit din plin loialitatea față de statul vostru, au nevoie de un tratament politic care să reflecte această situație. Dar nu acum. Poate altă dată.

De fapt, bătaia de joc față de românii care trăiesc la voi nu e de ieri, de azi. Ca și aroganța ciocoiască cu care tratați de sus România, ca stat, cu superioritate, dintotdeauna. Nu v-a interesat nici când instanțele europene v-au interzis să construiți monstruozitatea aia de canal Bîstroe, în Delta Dunării, cu care ați distrus ecosistemul și navigația fluvială. Dar, la vremea aia (știu, nu erai tu președinte…) nu vă interesa intrarea în Europa, erați cur și izmene cu Rusia, cea care v-a invadat și vă tăvălește, acuma.

În fine, ce vreau să spun: tu să stai liniștit, „prietene”, fiindcă nu e prima oară când România stă capră, mai ales când îi dictează marile puteri. Și-am văzut că ești prieten cu stăpânii noștri, ai fost și la ei în Casă, îmbrăcat în trening de război, ca să dai bine și să impresionezi. Nu-ți bate capul, dă-i dracu’ pe românii ăia minoritari, noi nu ne-am omorât cu firea nici pentru moldovenii de peste Prut, darămite…

Hai, sănătate și vezi-ți de război… Aa, și să nu uit: felicitări pentru titlul de Omul Anului, dat de revista Times. Tare ești, coaie!

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri