Revin cu prostia din capu’ meu, recunoscând aici încă o dată că, la aflarea rezultatului aiuritor de la Locale, mi-am zis: hai, cine știe, poate o să fie bine! Ăsta e fost militar, are o leacă de rigoare și poate se va înconjura de oameni care să-l învețe de bine. Și poate o să și asculte (că asta e boala tuturor șefilor – n-au ei nevoie de sfaturi…). De Chițac e vorba.
Au urmat luni în care, alături de zeci de mii de constănțeni, inclusiv din cei care l-au votat, ne-am uitat ca tâmpiții la ce trăznăi poate să facă omulețul ăsta mic la suflet și la minte. S-a contrazis grav față de ce promisese, s-a pus pe demolat terase și taxat aberant parcări, pe închis cu bariere hălci din oraș, a lăsat de izbeliște parcurile, de s-au umplut de insecte, șerpi, șobolani și altele… Iar ce „a început”, erau de fapt proiecte inițiate de Făgădău, cu finanțări deja obținute – deci, la care nu putea să renunțe. Și-a început-o cu curu’: șanțuri în tot orașul, un centru distrus, ambuteiaje pe centură și pe bulevardele principale, locuri de parcare rezidențiale desființate. Praful și pulberea.
Apoi a luat foc Spitalul de Boli Infecțioase. Nu i-a dat primarul foc, dar era plauzibil. Felul în care a gestionat spitalul după incendiu, cum l-a mințit pe ministrul Sănătății, declarațiile halucinante de la fața locului, toate au condus la închiderea spitalului și la concedierea a zeci de cadre medicale, cărora le expirau contractele de muncă din pandemie.
Pe urmă i-a cășunat pe vaporașele puse de Mazăre la intrările orașului. OK, poa să-ți placă sau nu, dar: cum le tai și le dai jos de-acolo, când mai ușor găsești pe cineva, să le dea o mână de vopsea (gratis!)?! Să nu-mi spuneți că s-au corodat și stau să se rupă, că-s vapoare, nu leagăne pentru copii! Cu ce le înlocuiești?! Și, în final, DE CE?! Nu-ți plac navele militare, îți trezesc amintiri dureroase?!?
Acum, vrea să-i dea afară pe artiștii plastici din atelierele lor, primite spre folosință în anii ’60, cu titlu gratuit. Pe motiv că-s bețivi, adună sticle goale la ușă și nu-s destul de spălați… Cică vrea să renoveze spațiile și să le repare!? Nu-l oprește nimeni! Să le renoveze! Dar, dacă-i dă pe oameni afară, probabil că respectivele spații vor lua o altă destinație și vor avea ALȚI beneficiari… Aici, bănuiala mea e că e mâna „celorlalți” – filiala UAP Constanța e divizată de ani buni. O avea prieteni printre ceilalți, care i-or fi băgat limba-n ureche și i-or fi promis și niște sculpturi și tablouri…
Și da – poate artiștii noștri constănțeni nu-așa de cunoscuți peste hotare, deși eu aș enumera câțiva (bine, poate nu zece): regretații maeștrii sculptori Demeter (obeliscul din Costinești? Ring a bell?), Petre Grăjdeanu și Mircea Enache (singurul cuptor de recoacere cu ceară pentru bronz cu forjă în pământ), pictorul Gheorghe Fircă-Paria (Cazinoul din Constanța), Ion Tițoiu, Gigi Fărcașiu, Eusebio Spânu, Gabi Brojboiu (premii internaționale), Ignat Ștefanov și nu în cele din urmă excepționalul mozaicist, unic în România, Marin Diaconu… Na, că mi-au ieșit zece.
Dar, la dracu’: acolo, pe bulevardul Mamaia ar putea fi un centru g*y, o cramă sau niște spații de cazare de protocol!? Grădina e frumoasă, au mai pus ochii și alți primari pe ea, dar n-au avut tupeul…
Ăsta are din plin. Fără limite.