Boooking.com e de cele mai multe ori o chestie meseriașă. Dacă ai discount de genius (1, 2, dar cel mai bine de la 3 în sus), prețurile sunt mai bune decât direct pe site-urile locațiilor. Dar nu întotdeauna.
Dezavantajul e că niciodată nu știi ce rezervi. Iar booking.com nu garantează, mai niciodată, că ce e în poze e și în realitate. Dar alt avantaj e că, plătind prin ei, în caz de buleală, primești ceva înapoi.
Avantaj pe care, la o recentă rezervare, mi l-am anulat ca prostu’. Am vrut să stau două zile în Munții Apuseni și nu știu de ce mi-a sunat mie bine „Vârtop”. În realitate un sat nenorocit, fără peisaje, chel ca un uger de vacă. Asta, când spre ghețarul Scărișoara, câțiva kilometri mai încolo, sunt niște priveliști de-ți taie răsuflarea și niște pensiuni superbe.
Am ales o chestie gen pensiune (în zonă nu-s hoteluri), care se cheamă Castel Apuseni Vârtop. Târziu am văzut că pe google scrie „închis temporar” – m-au păcălit review-urile mincinoase de pe booking. Mai prost e că, deși la rezervare scria „plătiți la proprietate”, am pus botu’ când, cu vreo două săptămâni înainte, m-a sunat o cucoană și m-a pus să plătesc prin bancă, în contul unui individ, persoană fizică. Nu m-am prins și-am făcut-o. Big mistake!
Când am ajuns acolo, am cătat pensiunea ca disperatul – la telefon nu mai răspundea nimeni. Când aproape renunțasem, și cu banii luați pentru două nopți, am primit un mesaj whats up, cu o locație satelit. Dar și asta era greșită! Până la urmă, am întrebat din poartă în poartă și, în dreptul unui teren viran, care servea probabil drept piață centrală a satului, o bătrână de la o pensiune mi-a indicat hardughia de lângă ea. „Dar vedeți că e închisă!” Na, beleaua!
Totuși, a ieșit un băiețaș, care ne-a confirmat că acolo e rezervarea. Am intrat și așa ne-am trezit în… hotelul din The Shining, cu Jack Nicholson și copilu’ posedat!? Gol, mare, sinistru, pustiu. Cândva, o pensiune înfloritoare, dar în mod cert PREA mare – de-aia probabil a și sucombat… Parțial dezafectată (de fapt și literele de pe frontispiciu erau înlăturate, de-aia nici n-am nimerit, se mai vedea urma…). O singură cameră făcută, ce-i drept ok. Nu televizor (atârnau cablurile, fuseseră luate), nu wi-fi, nu frigider.
![](https://mcta.ro/wp-content/uploads/2022/07/WhatsApp-Image-2022-07-27-at-11.10.15.jpeg)
Am plecat a doua zi, renunțând la banii de cazare, dar am semnalat booking.com pe un mesaj, că locul e ca și dezafectat. M-am trezit cu o ploaie de telefoane cu amenințări și înjurăruri de la patroană, cel mai probabil, că l-a față n-am avut cinstea s-o vedem. Mi-a spus că eu prost, că n-am știut ce (nu) rezerv!? Care, ca să nu pun un review nașpa, a declarat la booking că rezervare a fost anulată (no show). Adică tot eu, ăla neseriosu’.
A urmat o lungă conversație în engleză, cu (cel mai probabil) o asiatică politicoasă, de la booking străinătate. Dar fără niciun rezultat, de vreme ce eu, ca bou’, plătisem unei persoane fizice, nu proprietății. Așa că țeapă și-au luat și booking, care nu și-au mai luat comisionul…
Câteva învățăminte tot am tras, din povestea asta. În primul rând, din cauza crizei, țara e – din punct de vedere turistic – cam goală. Nu mai rezervați! Mergeți, opriți-vă, vedeți și – dacă vă place – stați și plătiți acolo. Chiar listați pe booking, proprietarilor le va conveni să nu mai dea comisionul, deci puteți ieși mai ieftin. Așa am făcut în Băile Herculane.
În al doilea rând, nu faceți prostia să plătiți voluntar în avans, chiar dacă vă roagă! Dacă politica proprietății e să încaseze în avans, trăgând de pe card, e OK, DR SĂ ȘTIE ȘI BOOKING. Altfel, în caz de țeapă, nu mai vedeți niciun ban înapoi.
În final, un sfat: ocoliți Vârtop (mergeți în alte localități din Apuseni) și mai ales Castel Apuseni!