În urmă cu câteva luni, trei ticăloși au intrat în casă peste un om de afaceri din Sibiu, l-au torturat și l-au omorât. Pentru niște bani și câteva ceasuri de valoare.
Previzibil, au reușit să fugă din țară (România, fiind demult în spațiul Schengen, nu mai are granițe…). Unul e de negăsit, unul a fost prins în Scoția și extrădat, cel de-al treilea e arestat în Irlanda și… cam atât.
Asta pentru că Irlanda, deși nu e vorba de un cetățean irlandez, ci de un presupus CRIMINAL (nu un deținut politic!) care trebuie judecat în țara lui, vrea să știe mai întâi… ce condiții de detenție oferă România!? Deși nu e treaba ei și are probleme mult mai mari cu Irlanda de Nord și Marea Britanie. În plus, nu vorbim totuși de condițiile de detenție din Turcia sau China.
De ce îi freacă grija asta? Pentru că justiția europeană e pervertită și ticăloșită de multă vreme. Pentru că Uniunea Europeană o permite (Irlanda e membru UE din 1973 și n-a făcut Brexit). Pentru că noi suntem în general preș pentru oricine, iar instanțele românești nu prea blochează extrădările către alte țări, cum ar trebui s-o facă, cel puțin în cazul mafioților italieni, la paritate cu condamnații români, pe care Italia refuză să-i extrădeze…
Înainte de mă mira în continuare, mi-am amintit chiar acum de un alt caz celebru, în care justiția europeană s-a făcut de râs cu grație, acum 30 de ani, nu 30 de zile. Pe 30 aprilie 1993, tenismena Monica Seleş, 19 ani, a fost înjunghiată de un spectator german, în timpul sfertului de finală de la Hamburg, într-un moment în care jucătoarea iugoslavă domina tenisul feminin. Acel incident nefericit i-a schimbat complet cariera și viața. Atacatorul a fost un fanatic german, fan al lui Steffi Graf, detronată de pe locul 1 mondial chiar de Seles.
Incidentul a scos-o din circuit doi ani. A revenit însă pe teren cu un surplus de greutate de 15 kilograme şi n-a mai fost niciodată jucătoarea de dinainte de incident: a mai cucerit un singur trofeu de Grand Slam, Australian Open, în 1996, şi a mai pierdut trei finale. După care s-a retras, pierzând zeci de milioane de dolari.
Ați crede că atacatorul a fost arestat și închis. Nici pomeneală. A fost condamnat la doi ani probațiune (liber sub supraveghere) și tratament psihologic. Nemulțumită de decizie (a făcut și recurs), Seleș n-a mai jucat niciodată Germania. „Ceea ce oamenii par să uite este că acest individ m-a înjunghiat intenționat și nu a avut parte de nicio pedeapsă pentru asta”, a declarat Seleș.
Individul a trăit bine mersi până acum câteva luni. A murit în aprilie 2023, la 68 de ani, după ce a beneficiat toată viața de asistență medicală la domiciliu. Justiția germană și implicit cea europeană, pot fi mândre.