Franţa a propus G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor Statele Unite, pentru a contracara scumpirile generate de invazia rusă în Ucraina. Mai exact stabilirea unui „preţ maxim al petrolului” la nivelul ”ţărilor producătoare”.
Este aceasta o măsură populistă, „comunistă”? Nici pomeneală. Întotdeauna, cel puțin în ultima sută de ani, asemenea măsuri au fost luate, pe timp de criză, exclusiv în țările capitaliste! Dacă se intră iar într-o zonă nepredictibilă, plafonarea rămâne singura soluție.
Este clar că este lucrul pe care trebuie să-l reangajăm în negocieri cu OPEP+ şi cu toţi producătorii de petrol din lume. Nici ei nu pot profita de criză, dar nici nu pot prolifera, fără un consum sustenabil al țărilor consumatoare. O sufocare a pieței prin prețuri continuu crescânde este inacceptabilă și nefezabilă – pentru niciuna dintre părți.
Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut la rândul său referire la propunerea Franței la Summitul G7, spunând: „presupun că ei au dreptul să fie comuniști”! S-a venit cu această măsură, cu 5 lei la 10 litri, în care jumătate să fie susținere din partea statului, jumătate de la companii.
În acest moment, suntem al doilea cel mai mic preț din Europa. Faptul că deja vorbim de o predictibilitate pe 3 luni de zile de prețuri la carburanți să nu mai crească este un pas înainte. Totul este în dinamică și vom vedea ce măsuri mai trebuie impuse. Discuțiile trebuie să continue, la nivel internațional pentru că – este evident – atăt problema, dar și măsurile, sunt globale. Și nu pot fi catalogate drept comuniste, „social-democrate”, populiste, câtă vreme toată lumea, de voie, de nevoie, le aplică.
Senator Felix STROE