35.4 C
Constanța
joi, 20 iunie 2024

Don’t look up! Că vă uitați degeaba…

spot_img

Trebuie citit

Nu există nici un „asteroid al apocalipsei” care se năpustește spre noi despre care să știm, dar astronomii verifică în mod regulat pentru orice eventualitate. Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA folosește un software special pentru a analiza dacă asteroizii periculoși ar putea lovi Pământul.

În prezent, agenția actualizează software-ul, pentru prima dată în 20 de ani, cu un nou algoritm Sentry-II. Acesta funcționează prin scanarea frecventă a unei liste de asteroizi și orbitele lor despre care se știe deja ca fiind posibil periculoase și apoi calculează dacă asteroizi cunoscuți sau noi ar putea lovi Pământul.

Sistemul utilizat este cunoscut sub numele de efectul Yarkovsky, referindu-se la modul în care un asteroid absoarbe lumina soarelui și o emite sub formă de căldură. Această căldură afectează calea asteroidului și poate fi posibilitatea ca acesta să lovească Pământul, relatează Soarele. Sentry, software-ul original, nu a putut face acest lucru anterior.

Detectarea a 90% din asteroizi

Oamenii de știință au trebuit să facă anterior calcule manuale pentru a determina efectul Yarkovsky, astfel încât actualizarea software-ului va face o diferență enormă. În prezent, NASA urmărește aproape 28.000 de asteroizi din apropierea Pământului și speră că actualizarea software-ului îi va ajuta să observe mult mai mult. Mii de noi asteroizi pot fi descoperiți în fiecare an.

Și în 2026, agenția își propune să lanseze misiunea Near Earth Object (NEO) Surveyor, astfel încât să aibă o navă spațială concentrată exclusiv pe vânătoarea de asteroizi. Este de așteptat ca nava spațială să găsească 90% din asteroizi în primii 10 ani de la lansare, potrivit Ev. Zilei.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri