13.4 C
Constanța
luni, 27 mai 2024

Benzina cu plumb, eradicată oficial de pe planetă (ONU)

spot_img

Trebuie citit

spot_img

Benzina cu plumb nu mai este folosită în nicio țară din lume, a anunțat Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), salutând un „pas major” care va salva peste 1,2 milioane de vieți anual și peste 2.400 de miliarde de dolari.

La aproape un secol de la primele avertismente privind efectele toxice ale benzinei cu plumb, Algeria, ultima țară care a folosit acest combustibil, și-a epuizat stocurile luna trecută, a anunțat UNEP.
„Implementarea cu succes a interzicerii benzinei cu plumb este un pas important pentru sănătatea globală și pentru mediul nostru înconjurător”, a declarat Inger Andersen, director executiv al UNEP, care are sediul în capitala kenyană Nairobi.
Până în urmă cu 20 de ani, peste 100 de țări încă mai foloseau benzină cu plumb, în ciuda studiilor științifice care indicau moartea prematură, efectele negative asupra sănătății și poluarea aerului și a solului.
Primul avertisment a venit în 1924, când zeci de muncitori au fost spitalizați și cinci au fost declarați morți după ce au suferit convulsii la o rafinărie din New Jersey (SUA).
Cu toate acestea, până în anii 1970, aproape toată benzina vândută în lume conținea plumb.
În momentul în care UNEP și-a lansat campania în 2002, mai multe mari puteri, precum SUA, China și India, au încetat deja să mai folosească acest combustibil. Dar a rămas utilizat pe scară largă în țările cu venituri mici.

Anima News

spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri