25.4 C
Constanța
luni, 17 iunie 2024

Justiția, în loc să fie implacabilă, e la mica-nțelegere

spot_img

Trebuie citit

Cel mai mare păcat al Justiției, și nu numai din România, cam din toată Europa, este că, pentru EXACT aceeași faptă, se dau pedepse TOTAL diferite, în funcție de instanțe. Sigur că juriștii, avocații vor răspunde că așa trebuie. Ei bine, eu și alte zeci de milioane nu suntem de acord. Dar deloc.

Adică: te-ai urcat beat la volan, primești o anumită pedeapsă. Pentru că, spre deosebire de omor, unde pot apărea tot felul de circumstanțe atenuante/agravante (i-a violat fetița, l-a amenințat, a fost în legitimă apărare etc.), când te-ai urcat beat la volan, n-ai niciun motiv plauzibil, cu excepția cazului când murea mă-ta de inimă și-ai fugit s-o duci la spital. Dar nici atunci – suni și chemi ambulanța.

De curând, un șofer BEAT (alcoolemie de 1,3 la mie în sânge la prima probă şi 1,2 la mie la proba a doua) și cu permisul FALS a fost condamnat la o pedeapsă de un an şi cinci luni cu executare în contextul în care nici nu s-a prezentat la proces. Hotărârea a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Alba-Iulia. Judecătorii de aici au menţinut cuantumul pedepsei, dar au dispus suspendare executării pedepsei. „Curtea apreciază că nu există suficiente elemente care să fundamenteze, în pofida absenţei inculpatului la toate termenele acordate de-a lungul perioadei de peste un an în care s-a derulat procesul în fața primei instanțe, o concluzie neechivocă în sensul că acesta s-a sustras de la judecată”!?

Deci, un an și cinci luni cu suspendare, adică NIMIC. Omul e în Franța, bine-mersi, unde lucrează. De-acolo și-a cumpărat și permisul: a trimis prin intermediul unei firme de curierat 3 fotografii şi suma de 500 euro, având „credinţa că circulă legal cu acel permis de conducere obţinut, deşi nu a urmat ore de condus, de legislaţie şi nu a susţinut nici un examen”.

Atunci, bine. Băi, ce ghinion! Ministrul Stelian Ion tocmai se pregătea să reformeze Justiția…

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri