11.4 C
Constanța
miercuri, 22 mai 2024

Lungoci: România NU a avut anul trecut unui dintre cele mai mari deficite din UE

spot_img

Trebuie citit

spot_img

Deficitul României de anul trecut este echivalent cu investițiile. Prin urmare nu e un deficit rău, pentru că nu e pentru consum, nu se irosesc banii. Dimpotrivă, investițiile masive vor aduce dezvoltare, infrastructură, noi oportunități de creștere economică, locuri de muncă în plus și mai bine plătite. Deci deficitul respectiv și este va fi sustenabil.

  • Cifrele vorbesc! La un PIB de 1606 miliarde de lei în 2023, investițiile publice efectiv realizate au fost de 101 miliarde de lei, potrivit execuției bugetare. Adică au reprezentat 6,2% din PIB, aproape la fel ca ponderea deficitului bugetar în PIB, în 2023. Deci deficitul a finanțat investițiile, a finanțat dezvoltarea economiei naționale.
  • Mai trebuie evidențiat că dezvoltarea unei țări nu se poate face fără deficite! E un fapt probat de evoluția istorică a oricărui stat european modern.
  • Pe de altă parte, actualul context, marcat prin crize multiple și războiul din Ucraina, a făcut la 11 state membre din Uniunea Europeană să aibă deficite mai mari de 3% din PIB. Italia are 7.4% deficit, Ungaria 6.7%, deci nu se poate imputa ori reproșa guvernului Ciolacu că a generat deficitul actual.
  • De altfel media deficitului la nivelul întregii Uniuni Europene este de 3.5% din PIB-ul UE, deci peste limita maximă stabilită prin Tratatul de la Maastricht.
  • Deputat Lucian LUNGOCI

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri