16.4 C
Constanța
sâmbătă, 13 aprilie 2024

„Viena ne disprețuiește, Budapesta ne urăște!” – Avram Iancu

spot_img

Trebuie citit

Declarațiile cancelarului austriac Karl Nehammer ascund o atitudine cinică de șantaj la nivel înalt. Miza este una economică: OMV vrea să forțeze statul român să renunțe la dreptul de preempțiune asupra gazelor extrase din Marea Neagră. Dar și una politică: legăturile dintre cancelarul Nehammer și Vladimir Putin ne țin în afara Europei.

Am văzut încă o dată ce înseamnă cinismul în politica europeană. Soarta României este decisă de politicieni aroganți, cu aere de grofi încă nedeprinși cu schimbările de acum 100 de ani, a căror singură calitate pare a fi rapiditatea cu care fac calcule legate de raportul profit-pierdere.

Aseară, la RTV, am spus că voi milita pentru un boicot al produselor austriece. În același timp, profesorul clujean Vasile Pușcaș, negociatorul-șef al României din perioada preaderării, mi-a trimis un mesaj. Din Istorie: „Viena ne disprețuiește, Budapesta ne urăște!” Avram Iancu. O sinteză a istoriei contorsionate ce marchează relațiile pe care Bucureștiul le-a avut cu țările din fostul Imperiu Austro-Ungar, în care românilor pare că li s-a rezervat pentru eternitate locul de iobagi, numai buni de folosit la toate muncile pe care austriacul nu are de gând să le facă vreodată în viață.

România-Schengen pare un capitol închis. (…)

Adevărata explicație constă în foșnetul bancnotelor care leagă marile companii austriece de politicienii care ajung la putere, cu miros ascuțit de gaze rusești. De toate acestea Austria este dependentă. Legăturile dintre OMV și Gazprom sunt celebre. Dar nu numai despre asta este vorba! Un profit de 3,3 miliarde de euro a anunțat zilele trecute OMV Austria. Cu mult mai mult decât cel înregistrat în al treilea trimestru al anului trecut. De fapt TRIPLU! Profitul pe acțiune a crescut de la 4,76 euro la 10,18 euro, adică se vor împărți dividende de aproape 800 de milioane de euro pentru acționarii companiei austriece.

De unde acești bani? Și din portofelele românilor, care pun benzină și motorină la niște prețuri nesimțite. Iar de acum încolo ar trebui să o facă și pentru gazele din Marea Neagră. Extrase din perimetrul românesc, dar care trebuie cumpărate la prețuri austriece.

Dan ANDRONIC – Ev. Zilei

Întregul articol, AICI.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri