24.4 C
Constanța
duminică, 1 octombrie 2023

ENEL se tânguiește acum că nu face profituri mari!

spot_img

Trebuie citit

După ce, ani de-a rândul, și-a umplut teșchereaua furnizând energie electrică – inclusiv în Dobrogea – în condiții nu de puține ori discutabile, ENEL se tânguiește acum că nu face profituri mari!

Mai mult decât, un reprezentant al companii italiene care se comportă de parcă România ar fi a ei feudă, a avut aroganța de a anunța că nu are sens să se investească „într-un mediu excesiv de punitiv”. Mediul punitiv fiind România, țara care a asigurat societății italiene, în 2020, o rată a profitului de 22%. Adică de trei ori mai mare decât cea a grupului mamă din Italia! Mediul punitiv fiind statul român, pe teritoriul căruia, în 2021, rata anuală a profitului a fost de „doar” 9,5% !

În aceste condiții, mai mult decât avantajoase, ENEL recurge la AMENINȚĂRI: nu va mai investi, pentru că statul român plafonează prețul energiei!

Constatarea 1: Ce să nu mai investească în condițiile în care are obligația să facă acest lucru conform contractului de privatizare. Privatizare făcută pe doar 36 de milioane lei! Adică pe … bogdaproste, cu atât mai mult cu cât ENEL și-a recuperat bănuții în primul an și jumătate după ce a pus mâna pe sistemul de furnizare al energiei electrice în Banat și Dobrogea! Cât privește investiția în sine, să nu uităm cazul stațiunii Mamaia. Aici unde, câțiva ani de-a rândul, se înregistra cel puțin o întrerupere de energie pe săptămână! Urmarea? Hotelurile, restaurantele și terasele nu au putut funcționa, iar serviciile oferite turiștilor au fost sub așteptări.

Constatarea 2 – Cât de cinic poți să fi să te plângi când faci profituri uriașe pe seama buzunarelor și adâncirii în sărăcie a clienților tăi din țara care ți-a asigurat câștiguri imense? Răspuns corect: cât este ENEL, societate din Italia, țară care majorează taxa excepțională asupra companiilor energetice de la 10% la 25%! Și asta pentru a ajuta la finanțarea unui pachet care să protejeze firmele și familiile de creșterea costurilor energetice…

Executivul de la Berlin a aprobat o modificare legislativă care va permite Guvernului să devină proprietar al companiilor din energie, ca o măsură de ultimă instanţă pentru asigurarea aprovizionării în eventualitatea unei situaţii de urgenţă! Sper că în România nu vom avea situații care să determine adoptarea unor măsuri de ultimă instanță…

Deputat Lucian LUNGOCI

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri