8.4 C
Constanța
vineri, 1 martie 2024

Covid-Cupid, scor 1-0

spot_img

Trebuie citit

În București și în toată țara pandemia a dublat numărul divorțurilor iar căsniciile au ajuns și ele în rândul victimelor colaterale.

          Carantina și prizonieratul la domiciliu au scos la suprafață fie probleme și tensiuni mai vechi care se ascundeau frumos sub preș, fie a creat unele noi pe o fundație care nu a fost niciodată atât de solidă cum s-a crezut.

          Principalele motive care au dus la disputele din cuplu și la deznodământul nefericit de la notariat sau judecătorie sunt:

1. Muncă, casă, familie, toate din aceeași sufragerie de apartament confort II

          Înainte de pandemie orice persoană avea un program, niște ritualuri, și activități bine organizate și împărțite pe categorii. Se trezea dimineața, pleca la job unde interacționa cu alte persoane, pe după-amiază poate ieșea cu prietenii la o bere iar seara se reunea cu familia. Carantina a limitat viata socială și brusc ne-am trezit în situația în care partenerul de viață este singura ființă cu care trebuie să ne împărțim timpul și perimetrul locuinței.

          Nu a trecut mult și viața domestică, rutina, plictiseala și-au intrat in drepturi iar cel care ți-a pus inelul pe deget și căruia i-ai jurat iubire veșnică devine brusc un ursuz, un pisălog, un nesuferit pe care trebuie să-l vezi de dimineață până seara. Se ridică pânza de pe ochi care te ținea fermecat și încep să te enerveze obiceiuri și tabieturi care înainte îți păreau simpatice. Burta aia de bere pe care o dezmierdai cu drăgălășenie cândva pare mai mare ca niciodată. Parcă nu mesteca atât de zgomotos înainte și nici nu stătea cu scobitoarea in gură cu orele. Prosopul folosit la baie zace aruncat pe podea, capacul vasului de toaletă veșnic ridicat și Dumnezeule, când mai iese din pijamalele alea?!

2. Provocarea parentingului

          Închiderea grădinițelor și a școlilor a pus o presiune imensă pe EL și EA, care au descoperit acum ce înseamnă să fii părinte full-time, cu puțin spre deloc timp pentru viața de cuplu, pentru intimidate, și timp petrecut în doi. Dar cum în mare parte din familiile tradiționale stă în rostul firii ca mamele să fie cele care preiau obligația îngrijirii copiilor, acestea s-au trezit în situația în care trebuie să jongleze cu jobul făcut de la domiciliu și supravegheat copiii, spălat, gătit, joacă și activități educaționale. Cine răspunde pentru stresul provocat de șeful nervos care zbiară pe Zoom sau pentru copilul care urlă ca vrea pe desene animate? Frustrările acumulate, tensiunea și anxietatea ajung sa aibă o singură țintă. Ăl’ de-ți promitea că o să-ți fie alături la bine și la greu.

          Pe unii teama, nesiguranța, schimbările radicale ale stilului de viață i-a unit, pe alții i-a dezbinat. Dacă permanent sau provizoriu rămâne de văzut. Momentan, Covid-Cupid, scor 1-0.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri