18.4 C
Constanța
luni, 27 mai 2024

Încă o taxă care va da șah-mat evenimentelor pe plajă!

spot_img

Trebuie citit

spot_img

Inițial am crezut că este fake news când am primit informația care suna cam așa: “cei de la Apele Române au mai instituit o taxă pentru evenimentele organizate pe plajă, alta decât cea de închiriere a sectorului de nisip”.

Mi s-a părut ușor incredibil ca după scandalul mutării licitației plajelor de la Constanța la București, tergiversarea organizării acestora până după începerea sezonului estival, obligativitatea demolării construcțiilor provizorii, ca măsură pentru a intra în procedura de selecție a ofertelor, creșterea tarifelor pentru închirierea sectoarelor de plajă, cei de la Apele Române să mai inventeze o taxă care să-i pună pe organizatorii de evenimente în situația de a se gândi de zece ori dacă mai fac ceva sau nu pe litoralul românesc.

Dar cum nimic nu te mai suprinde în România și cum toate instituțiile par câ își doresc să taxeze orice fir de nisip călcat de talpa vreunui turist, birul este adevărat și se numește TAXĂ PENTRU UTILIZAREA DOMENIULUI PUBLIC AL APELOR. Se aplică nu doar festivalurilor de muzică, ci oricărui eveniment cultural sau sportiv organizat pe o plajă de pe litoralul românesc. Informația fost confirmată printr-un răspuns oficial pentru funkytravel.ro de către reprezentanții Administratiei Nationale ,,Apele Romane”. (…)

Și aici, apare o smecherie pentru a suprataxa organizatorii de evenimente ( nu că ar fi fost ei prea mulți pe tot litoralul). Cei de la Apele Române știu foarte clar câte evenimente au fost în anii trecuți pe plajă că doar instituția este cea care le autorizează. Apoi, aceeași instituție știe că puține sectoare de plajă închiriate depășesc 5000 de mp. Să folosim un scenariu real: dacă un organizator de eveniment se va întinde pe 5000 mp dintr-un sector și 1000 mp din alt sector, i se vor aplica două taxe ( una pentru sectorul de 5000 mp, adică peste 9600 de lei/zi, plus încă o taxă pentru sectorul de 1000 mp de aproape 2500 de lei/zi). Pe lângă toate acestea, dacă organizatorul evenimentul este și cel care a licitat pentru plajă el va plăti și taxa de închiriere ( alte zeci de mii de euro) sau dacă va colabora cu cel care deține bucata de nisip, îi va achita acestuia.

Adrian GORPIN

Întregul articol, AICI.

spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri