14.4 C
Constanța
luni, 27 martie 2023

Focșa: „Îmi exprim disponibilitatea de a debloca acest dialog între dumneavoastră și Arhiepiscop!”

spot_img

Trebuie citit

Deputatul AUR de Constanța Dumitru Viorel Focșa a adresat ieri o interpelare, pe tema demolării bisericii cu hramul Izvorul Tămăduirii din municipiul Constanța.

„Stimate domnule Vergil Chițac,

Mă adresez domniei voastre atât în calitate de primar al municipiului Constanța, cât și de reprezentant de seamă al Partidului Național Liberal, ce se află în fața unei decizii istorice: demolarea unei biserici creștin-ortodoxe.

Înțeleg că din postura de edil sunteți obligat să respectați legea și să puneți în aplicare o hotărâre definitivă a unei instanțe de judecată însă, din aceeași poziție sunteți la fel de obligat să respectați și o lege nescrisă a bunului simț, o lege a firii care protejează sacrul de profan, care se îngrijește cu prioritate de mama neamului românesc – Biserica, iar pe cale de consecință să căutați soluții de intrare în legalitate a lăcașului de cult creștin-ortodox cu hramul Izvorul Tămăduirii din municipiul Constanța.

Da, domnule primar, această situație care, în aparență, nu are ieșire, poate fi soluționată pe cale amiabilă, respectând legea, prin două modalități:

1. darea în folosință cu titlu gratuit a terenului, pe care este ridicată astăzi Biserica în cauză, Parohiei cu hramul Izvorul Tămăduirii printr-o Hotărâre a Consiliului Local care să conțină termene precise, cum ar fi: elaborare și aprobare PUZ în termen de 6 luni de zile de la îndeplinirea formalităților de predare-primire a terenului, eliberarea Autorizației de Construire în termen de 3 luni de zile de la aprobarea PUZ, finalizarea lucrărilor în termen de 2 ani de la obținerea Autorizației de Construire;

2. relocarea Parohiei cu hramul Izvorul Tămăduirii, prin darea în folosință cu titlu gratuit, tot prin Hotărârea Consiliului Local, a unui teren aflat fie în vecinătatea actualului amplasament, fie într-o zonă a orașului unde nu există Biserică, de pildă, în proaspătul cartier care începe să prindă contur în zona Vivo-Auchan, cu termene similare.

Astfel, v-ați face și treaba primar, dar și datoria de creștin.

În cazul în care, comunicarea dintre domnia voastră și Înalt Prea Sfinția Sa, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este pe moment blocată din pricina tensiunilor generate de subiect, în calitate de parlamentar al județului Constanța îmi exprim disponibilitatea de a debloca acest dialog și de a media o întâlnire între dumneavoastră și Arhiepiscop. De asemenea, îmi exprim întreaga deschidere de a merge în tot orașul, alături de reprezentanții Primăriei și de cei ai Arhiepiscopiei, în vederea identificării terenului potrivit pe care actuala biserică să poată fi, în timp, relocată, dar nu demolată.

Stimate domnule Vergil Chițac,

Vă rog să nu intrați în cartea de istorie a municipiului Constanța ca primul primar care a trecut cu buldozerul peste o biserică creștin-ortodoxă!

Vă rog să nu puneți capitala noastră reședință de județ pe sinistra hartă a orașelor în care au fost demolate biserici, nu de regimul comunist, ci în plină democrație, de un reprezentant al Partidului Național Liberal!

Vă rog să nu așezați singurul partid istoric de pe scena noastră politică în același rând cu Partidul Comunist Român!

Vă reamintesc faptul că părinții fondatori ai Partidului Național Liberal fie au ctitorit biserici, fie își dorm somnul de veci într-o biserică, precum cea de la Florica, fie au murit în temnițele comuniste inclusiv pentru dreapta credință, pentru mama neamului românesc – Sfânta Biserică Creștin-Ortodoxă. Luați aminte la ei și la credincioșia lor, pentru că ei sunt cei care contribuit atât la clădirea României moderne, cât și la legiferarea înființării Patriarhiei Române în anul 1925. Rețineți – a înființării, nu a demolării.

Închei prin a vă face atent asupra faptului că duminică, 12 iunie, întreaga suflare creștin-ortodoxă prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh, o mare sărbătoare cunoscută în popor sub denumirea de Rusalii. De asemenea, pe 19 iunie a.c., se împlinesc 35 de ani de la demolarea Bisericii Sfânta Vineri – Herasca din București, demolare efectuată la ordinul Elenei Ceaușescu.

Vă rog, domnule primar, nu întinați bucuria Cincizecimii și nu faceți din prima lună de vară a acestui an un iunie negru pentru creștin-ortodocșii constănțeni, așa cum a fost cea din 1987 pentru bucureșteni.

Fiți credincios, așa cum și înaintașii dumneavoastră au fost, fiți un edil care construiește, nu care doar sparge, decopertează și demolează!

Cu deosebită considerație,

Dumitru-Viorel Focșa

Deputat AUR Constanța”

- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri