Reprezentantul permanent al Suediei la UE, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii de la 1 ianuarie, a anunțat că fără un acord cu Austria și Olanda nu va iniția un vot pentru România și Bulgaria în Schengen. Austria și Olanda nu au dat, însă, vreun semn că și-ar fi revizuit atitudinea!
Ce fac responsabilii cu politica externă a României? Până la acest moment, pare-se că președintele, Klaus Iohannis, și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, nu au făcut mare lucru, chiar dacă ambii au anunțat că aderarea la spațiul Schengen se va rezolva.
Este evident că se impune o schimbare de strategie!
Primul pas trebuie să îl facă oficialii români de la toate nivelurile: să fie mult mai ofensivi, mai incisivi și, nu în ultimul rând, mai profesioniști în a prezenta argumentele necesității aderării României la Schengen
Ministrul de Externe trebuie să îl facă pe cel de-al doilea: să iasă din birou! Să mobilizeze întreg sprijinul posibil pentru a găsi soluțiile care să convingă decidenții de la Viena și Amsterdam să accepte acordul necesar repunerii pe agenda europeană a admiterii României în Schengen. Chiar în timpul președinției rotative a Uniunii exercitată de Suedia!
Ultimul, dar nu cel din urmă, este al partidelor. Toate au obligația față de români să convingă familiile politice europene din care fac parte să acorde sprijin pentru admiterea în Schengen. Așa cum a făcut – și va face în continuare- PSD la nivelul familiei politice social-democrate din care face parte!
Deputat Lucian LUNGOCI