8.4 C
Constanța
miercuri, 28 februarie 2024

Mamaia confiscată de gherțoi nu mai este verde

spot_img

Trebuie citit

Are și statutul de pieton beneficiile lui … cum eram transportat astăzi prin Mamaia, având ocazia să mă și uit cum se scurg imaginile prin stânga și prin dreapta… realizez că stațiunea Mamaia s-a transformat într-un plan tematic. Un plan multi-tematic, mai precis…

Tema 1: Coșmarul urbanistic…

În 1955, Mamaia a fost proiectată ca un parc estival, plin de verdeață, în care singurele construcții, în speță hotelurile, să fie exclusiv destinate turismului. Vreo 55 de ani, stațiunea a rezistat așa cum a fost proiectată. După ce-a descălecat Mazăre și cei vreo sută de tâlhari, egal consilieri în mandatele lui, s-a terminat, gata. Cumpărați cu tot felul de buticuri și terase și parcele retrocedate, lichelele astea au votat tot ce le-a pus Bonduelle în față. Au modificat planuri urbanistice peste planuri urbanistice, au aprobat construcții în neștire, au umplut malul lacului de blocuri care mai de care mai respingător…

Tema 2: Subcultura arhitectonică…

Cred că Mamaia a ajuns cea mai mare concentrație de proiecte arhitectonice cu efect vomitiv imediat. Locurile cu istorie au lăsat loc unor mizerii cum numai ciobanii care calcă teneșii pe ștaif pot face.

Tema 3: Prietenia cu mediul…

Mamaia noastră era verde. Mamaia confiscată de gherțoi nu mai este verde, este orice mai puțin verde. Prea multe parcuri, prea mulți arbori, ce e dezmățul ăsta?! S-a construit urât și prost peste tot, terenuri de sport, de minigolf. Bun, sunt convins că e loc și de mai rău… iar momentul în care va apărea specia de conifer de Mamaia, adică bradul de beton, este aproape.

Tema 4: lăcomia, să vină banul cu orice preț, inclusiv cu prețul distrugerii stațiunii.

De fapt, de la asta vin toate. Putea opri cineva șmecherul românesc, vertebrata bipedă cu bani și relații la momentul oportun, gata să cace un bloc pe plajă, la 2 metri de un hotel sau de alt bloc, pe care tot el l-a construit? Greu, dar s-ar fi putut, dacă s-ar fi respectat legile în litera și în spiritul lor… Când autorizezi blocuri unul lângă altul, nesocotind gradul de însorire pe motiv că sunt locuințe estivale, deși știe toată lumea cât de estivale sunt, rezultatele sunt cele care sunt, adică avarii cu titlu permanent și Mamaia frumoasă egal cea din amintiri, imagini, filme, cărți poștale, fotografii, diapozitive et all.

Laurențiu MIRONESCU

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri