2.4 C
Constanța
vineri, 21 martie 2025

Guvernul interzice cumulul pensie-salariu. O fi bine?

spot_img

Trebuie citit

Guvernul a adoptat OUG 9/2025, care prevede faptul că orice persoană din sistemul bugetar, pentru care s-a emis decizia de pensionare, nu mai poate rămâne în sistem.

OUG nu prevede nicio excepție, astfel că în sănătate și în educație, problema este una uriașă

În discuții cu mai mulți miniștrii, premierul Marcel Ciolacu le-a spus că nu cedează presiunilor și va merge până la capăt cu măsurile care vor elimina pensionarii din sistemul bugetar, ne-au precizat surse politice. Totuși, premierul a înțeles că a grăbi lucrurile ar putea însemna anumite vulnerabilități și este de acord să proroge doar termenul de intrare în vigoare a OUG 9/2025. Această Ordonanță va produce efecte începând cu data de 31 decembrie 2025, iar pe parcursul acestui an vor fi organizate concursuri pentru a ocupa posturile rămase vacante, în special pe zona de sănătate și educație. Este posibil ca în celelalte domenii să nu se aplice nicio excepție.

Se vor ocupa doar posturile absolut necesare, iar cei care au emisă decizia de pensionare vor fi scoși din sistem. Doar dacă aceste posturi vor rămâne neocupate la final de an se ia în calcul să se vină cu măsuri țintite pe fiecare domeniu.

În acest moment, în sistemul bugetar nimeni nu știe exact cum se va aplica OUG 9/2025. Există 2 interpretări ale acestei OUG: 1. Vor ieși la pensie absolut toți cei care îndeplinesc condițiile de pensionare și care în prezent sunt angajați sub diverse forme contractuale. 2. Vor ieși la pensie doar cei care urmează să îndeplinească condițiile de pensionare și nu se vor putea reangaja. Practic, s-ar interzice cumulul pensie-salariu.

Drept consecință a acestei noi reglementări, este eliminată posibilitatea de cumul a pensiei cu veniturile salariale, modificare ce urmărește conformarea cu dispozițiile Codului Muncii, făcându-se trimitere expresă la articolul 56 alin. (1) lit. c), confirmând faptul că încetarea contractului de muncă este automată la momentul pensionării. Prin urmare, aidoma oricărui salariat, și personalul contractual plătit din fonduri publice va trebui, la rândul său, să opteze între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, însă numai până la împlinirea vârstei de 70 de ani sau, după caz, la expirarea perioadei pentru care s-a obținut aprobarea continuării activității.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri