14.4 C
Constanța
duminică, 14 aprilie 2024

ȚEAPA biletelor de concert nerambursate – girată chiar de Guvernul României

spot_img

Trebuie citit

Mulți ani, industria de divertisment din România s-a plâns de absența „bunului” obicei al publicului de a cumpăra bilete în avans pentru evenimente, festivaluri, concerte. Care să securizeze susținerea respectivului concert și din care să se plătească avansurile pentru artiști. Deși asta nu e treaba spectatorilor, ci a celor care cred că au potența să organizeze evenimente de anvergură.

Multe festivaluri și concerte au fost anulate, și de fiecare dată s-a dat vina pe slabele vânzări de bilete. N-au vrut să riște ca, în ziua evenimentului, să nu vină lumea la casele de bilete. La festivalul George Enescu, publicul specific are disciplina acestui exercițiu – e bătaie pe bilete și abonamente. La rockangeală, nu prea. Și, probabil că de la Michael Jackson încoace, nu a mai fost vreun sold out în România. Nici măcar la Madonna. Poate doar la cocalarul de Andre Rieu, dar acolo sunt mulți și… Asta-i altă poveste.

Dar obiceiul de a cumpăra bilete în avans se va diminua și mai tare, o dată cu criza pandemiei de coronavirus. Evident, concertele și festivalurile au fost anulate și amânate cu un an. Apoi… cu încă un an! Iar organizatorii și cei care se ocupă de vânzare de bilete – printre care iaBilet.ro e unul din cei mai importanți – au refuzat să dea banii înapoi oamenilor. Și probabil nici nu-i vor mai da vreodată.

Concret: concertul bateristului de la Pink Floyd, Nick Mason, trebuia să aibă loc în iunie 2020. Și amânat deja cu un an, deși probabil că artistul – care la anul va avea aproape 79 de ani, dacă-i apucă – habar n-are. Și amânat… încă o dată, vezi Doamne, pentru 22 iunie… 2022!? E puțin probabil ca veteranului artist să-i mai ardă atunci de România, chiar dacă o fi încasat avansul.

Pe bilete scrie clar că, în caz de amânare a evenimentului – nu numai anulare! – spectatorii sunt îndreptățiți să ceară banii înapoi. De unde să știu că peste o lună, cu atât mai puțin un an, voi mai avea chef/timp/sănătate, pentru evenimentul respectiv?! Îmi face iaBilet și organizatorul programul?!?

Dar organizatorii și Guvernul au schimbat, sub pretextul pandemiei și a ajutoarelor oferite cu această ocazie, regulile jocului! Conform legislației în vigoare, publicul are la dispozitie  DOAR 30 de zile pentru a renunța la bilete. Dupa cele 30 de zile, biletele devin automat valabile, pentru la anu și la mulți ani!?

În conformitate cu Ordonanţa de Urgență nr. 174/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează activitatea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19, modificată prin Legea nr. 131/2021, pentru evenimentele ce urmau a fi susţinute în perioada în care se suspendă dreptul de organizare a evenimentelor prin decizia organizatorilor acestora urmează să se aplice următoarele reguli:

 1.       În cazul reprogramării evenimentului, biletul de acces achiziţionat va putea fi folosit pentru noua dată, cumpărătorul beneficiind de toate drepturile conferite de biletul de acces la data reprogramării evenimentului. Termenul de aducere la cunoştinţa publicului a datei reprogramării evenimentului este de maximum 6 luni de la data încetării perioadei de suspendare a dreptului de organizare a evenimentelor.

2.       În cazul anulării evenimentului sau în cazul imposibilităţii folosirii biletului de acces la data reprogramării evenimentului, participantul va primi din partea organizatorului un voucher pentru întreaga sumă plătită organizatorului, voucher ce va fi folosit pentru achiziţionarea de produse sau servicii din gama oferită de către organizator, inclusiv pentru accesul la alte evenimente organizate de același organizator, conform unui regulament comunicat de organizator.

3.       În cazul în care voucherul nu este folosit pentru achiziţionarea de produse sau servicii până la epuizarea termenului prevăzut la punctul 1 de mai sus, organizatorul va rambursa toate sumele pe care le-a primit din partea consumatorului în termen de 90 de zile calculat din ultima zi a termenului de reprogramare.

4.       Organizatorul are obligativitatea de a oferi un termen de cel puţin 30 zile cumpărătorului de bilete pentru a opta între păstrarea valabilităţii biletului pentru evenimentul reprogramat sau transformarea lui în voucher. După expirarea celor 30 de zile biletul devine automat valabil pentru ediţia reprogramată a evenimentului!?!

Pare complicat?! Chiar este! Bottom line: au anunțat discret, blat, pe 18 mai, că respectivul concert din iunie se mai amână ÎNCĂ un an, ca cele 30 de zile să treacă repede. După care – PAC! – biletul rămâne valabil pentru la anul, când vor repeta aceeași figură, pentru că moșul aproape sigur nu mai vine. Dacă ți-ai planificat ca de Revelionul ăsta să te sinucizi, să fii sănătos! Poți să-ți iei adio de la bani.

Sau, ca și mine, să vezi ce spun și avocații. Nu e vorba de sumă (deși-s vreo două sute de euro), ci de bătaia de joc. Iar românii, bine fac că nu-și cumpără bilete în avans. Muriți, mă, escrocilor!

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri