Aceste variații mici indică mai degrabă o stabilizare a prețurilor în urma intervenției aplicării măsurilor PSD de plafonare a prețurilor la energie și a limitării adaosurilor comerciale la alimente, fapt remarcat și de BNR. La un an de la aplicarea măsurii PSD de limitare a adaosului la alimentele de bază, la multe produse din listă prețurile sunt mai mici, iar la celelalte creșterile sunt infime. Analiza inflației trebuie făcută concomitent cu analiza veniturilor cetățenilor, unde observăm că în urmă cu o lună (iunie 2024) am avut o creștere a puterii de cumpărare a salariaților de 7,2%, ceea ce ne arată că veniturile acestora au crescut mai mult decât inflația.
- De notat că această ușoară creștere a inflației are loc în contextul în care inflația a crescut în toată Europa, inclusiv în Zona Euro.
- Este însă foarte important că, de la început de an, salariile au crescut mai mult decât prețurile. Câștigul salarial net a crescut cu 12,5% față de iunie 2023, iar în același interval câștigul salarial real (creșteri salarii vs. inflație) a fost de 7,2%, deci românii își pot cumpăra mai multe lucruri.
- De exemplu, inflația anual la produsele alimentare este de 1,7%, cu mult sub rata generală (5,4%).
- Deputat Lucian LUNGOCI