9.4 C
Constanța
vineri, 17 mai 2024

Eveniment de excepție la Mamaia: lansarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța 2021-2027

spot_img
spot_img

Trebuie citit

spot_img

Președuintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a reușit organizarea unui eveniment de amploare, cu participare națională, în Mamaia. Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța (ADDJC) a prezentat împreună cu Consiliul Județean Constanța, Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța pentru perioada 2021 – 2027.

La eveniment au participat prefectul județului Constanța Silviu Coșa, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța Ana Maria Vătămanu, secretarul de stat Laszlo Borbely, primarul orașului Ovidiu, George Scupra, viceprimarul Constanței Ionuț Rusu, primari din județ, dar și parlamentarii Bogdan Huțucă, Septimiu Bourceanu (PNL) și Lucian Lungoci (PSD). Patronul echipei de fotbal Farul, fostul mare fotbalist Gheorghe Hagi a fost și el, onorând prin prezență un eveniment de excepție.

Mesajul lui Nicolae Ciucă a fost rostit de Mircea Budean, șeful cancelariei premierului: „Vă felicit pentru finalizarea acestui document important care este integrat strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă 2030. Trebuie să valorificăm resursele naționale. Soluțiile sunt orientate în aceste direcții. Am alocat peste 90 de miliarde de lei pentru investiții. Am operationalizat planul național de redresare și rezilierea și am semnat contracte de finanțare de interes pentru cetățeni. Infrastructura, servicii publice și altele. Județul Constanța este beneficiar al multora dintre aceste proiecte. Unul din cele 9 proiecte este pentru Constanța. Este vorba de construirea unei noi linii electrice aeriene. Oferim finanțare de 45 de miliarde de euro din care 35 sunt fonduri europene nerambursabile. Constanța va fi beneficiar direct al acestor investitii. Succesul lor este garantat. Constanța este un bun exemplu de mobilizare. Sub aspect de mediu mare parte din biodiversitatea României se datorează Constanței. Guvernul României vă este alături. Va stam la dispoziție oricând. Rămâneți deschiși și răspundeți așteptării mediului de afaceri și al cetățenilor”.

Președintele Mihai Lupu a avut cel mai consistent speech, în primul rând datorită atingerii unui punct sensibil pentru toți constănțenii, și anume taxa de pod, de la Fetești, care trebuie plătită la fiecare trecere: „Lumea așteaptă de la noi soluții. Așteaptă anumite direcții care să se întâmple. Ne-am gândit foarte clar cu cine facem această strategie. Vreau să mulțumesc profesorilor universitari care ne-au ajutat. Trebuie să ne bazăm pe experiența oamenilor de afaceri. Ei sunt suportul de dezvoltare. Ei generează dezvoltarea durabilă. Ne trebuie un pilon al educației. Aceasta se face în baza unei legi naționale. S a demonstrat că anumite companii care astăzi suferă încă rezistă. Avem facultatea de medicină care poate să genereze specialiști. Avem multiculturalismul în această zonă care pune în valoare performanța etnicilor noștri. Avem nevoie să stabilim ce avem de făcut. Acest lucru s a realizat prin elaborarea piloților de strategie. În tot acest areal sunt 998 de proiecte dintre care 328 trebuiesc dezvoltate în toate UAT urile din Constanța. Fiecare element din această strategie a fost inclus în miezul strategiei.

Suntem singurii cetățeni ai României care trebuie să plătească atunci când intră și când ies din județul lor!? Am constatat că sunt mulți oameni voioși care nu au fost întrebați niciodată nimic. Prin această strategie avem un document clar și putem să dezvoltam acest județ. Încă ne încălzim cu lemn. Încă avem păduri defrișate. Încă mai avem 200 de km de drum de pământ. În județul nostru încă mai sunt 50 de localități care nu au apă curentă. Suntem cel mai expus județ din România, datorită centralei nucleare, portului, graniței, bazei NATO. Avem un spital județean care încă rezistă. Trebuie să scoatem în evidență necesitățile acestui județ”.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri