18.4 C
Constanța
duminică, 19 mai 2024

România va plăti peste 1 miliard de euro pe zeci de milioane de doze de vaccin împotriva Covid 

spot_img

Trebuie citit

spot_img

De la începerea campaniei de vaccinare împotriva COVID 19 în România şi până în prezent, doar puţin peste 16,8 milioane de doze au fost folosite pentru imunizarea românilor, dintr-un total de peste 94 de milioane achiziţionate de statul român conform memorandumurilor succesive semnate de miniştrii Sănătăţii.Potrivit documentelor consultate de MEDIAFAX, România trebuie să mai primească anul acesta 11,2 milioane de doze Pfizer, în valoare de 1,075 miliarde lei, 4,5 milioane de doze Moderna şi 3,6 milioane de doze Johnson&Johnson, iar în 2023 alte 19,5 milioane doze Pfizer, în valoare de 1,982 miliarde lei.

În totală contradicţie cu justificarea achiziţiilor anterioare, pe 18 martie 2021, se decide să achiziţioneze încă 6,4 milioane de doze de vaccin de la Moderna, la un preţ de 151.500.000 euro. La această dată, din cele 3,4 milioane de doze Moderna achiziţionate deja de statul roman, nici măcar 1 milion de doze nu fuseseră utilizate până atunci în campania de imunizare împotriva COVID-19.Guvernul a aprobat pe 15 aprilie 2021 un alt memorandum care invoca <necesitatea> cumpărării a încă alte 4,3 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech.

În prezent, peste 8 milioane de doze AstraZeneca au expirat deja în depozitele producătorului. Costul dozelor expirate se ridică la peste 75 de milioane de lei, la care se adaugă alte 156.000 de lei pentru distrugerea lor, bani pe care tot statul român trebuie să-i plătească

„450.000 doze de Moderna din lotul suplimentar comandat de Voiculescu au fost donate de Mihăilă Coreei de Sud, aproape un milion de doze de vaccin Moderna au fost vândute Germaniei de actualul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila. Alt million din acelaşi lot comandat de Vlad Voiculescu, expiră în depozite, iar statul român nu a mai găsit niciun cumpărător pentru ele”, spun surse din MS pentru MEDIAFAX. 

Potrivit surselor citate, comenzile pentru milioanele de doze de vaccin împotriva Covid-19 care expiră acum în depozite au fost semnate de miniştrii USR Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri