1.4 C
Constanța
joi, 30 noiembrie 2023

Comisii de anchetă fără rezultate

spot_img

Trebuie citit

În data de 3.11.2023 a fost înființată Comisia parlamentară de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României. În data de 20 decembrie același an, comisia s-a întrunit în a doua ședință (după cea de stabilire a validării componenței și alegerii conducerii) și ultima până în prezent, conform evidenței de pe pagina de internet a Camerei Deputaților. Scopul a fost doar înlocuirea unui membru din comisie. De asemeni, calendarul lunar de ședințe, de pe aceeași pagină, nu este disponibil.

În martie 2023, Raed Arafat a sfidat Parlamentul României, refuzând să se prezinte la comisia de anchetă. George Simion, președintele AUR și vicepreședinte al comisiei, a declarat atunci: „Nu mă așteptam, după ce comisia de anchetă din Parlamentul European a chemat oameni la audieri, să existe o astfel de sfidare cum a existat cea a domnului Arafat, care nu a venit, deși confirmase prezența la Parlament.”

            De asemeni, puțină lume își mai amintește că, din septembrie 2021, România are o ”Comisie parlamentară de anchetă pentru stabilirea cauzelor creşterii substanţiale a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice”. Slăbiciuni interne guvernamentale și măsuri neinspirate de protejare a consumatorilor au dus de atunci la o creștere și mai mare a prețurilor. Măsurile luate inițial prin OUG 118/2021 (schema de compensare) și apoi prin OUG 27/2022 (plafonarea, care continuă și acum într-o formă modificată), nu au stimulat în niciun fel reducerea prețurilor.

            Au trecut de atunci aproape doi ani și nu există niciun raport al Comisiei, care să ne spună de ce s-au scumpit gazele și energia electrică. Deși avea o durată de viață de 3 luni, s-a depus o cerere de prelungire, care nici până acum nu a fost pusă pe ordinea de zi a camerelor reunite. Din acest motiv nu s-a emis încă un raport.

            Pare că aceste comisii nu-și propun neapărat să găsească adevărul, cât să ofere un adevăr prestabilit, în funcție de interesul politic a celor care domină pe moment configurația parlamentară, așa cum arăta și un coleg senator…

            Legat de aceste aspecte, ridic următoarele întrebări:

            – când preconizați că vor fi disponibile rezultatele la care eventual au ajuns/vor ajunge aceste Comisii de anchetă?

            – care este graficul de ședințe al acestora?

            – cine răspunde de tergiversarea activității acestor Comisii de anchetă și ce măsuri intenționați – dacă intenționați – să întreprindeți, la nivelul conducerii Parlamentului României?

Deputat Dănuț AELENEI

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri