Știți cine sunt delfinii? Aceștia nu sunt pești, așa cum cred mulți, sunt mamifere. Studiind aceste animale, oamenii de știință au descoperit multe fapte uimitoare și chiar fantastice.
Delfinii – mamifere, al căror element autohton este Oceanul Mondial – aparțin ordinului cetaceelor. În total, oamenii de știință au numărat 50 de specii din aceste animale.
Domeniul lor de distribuție acoperă întregul Pământ, cu excepția centurii arctice și subarctice. Aceștia locuiesc în mare parte în mări și oceane, dar există și delfini cu apă dulce – o specie rară de La Plata, Amazonian.
Corpul animalelor acvatice este eficient, muscular și complet gol, cu pielea netedă. O gaură este localizată pe un cap mic – respirația. Bota este alungită, ochii mici nu se văd bine, nu există simțul mirosului, viteza medie de mișcare este destul de mică – 5-12 km / h. Din cauza dinților mici și a lipsei mușchilor de mestecat, aceștia nu pot mesteca și înghiți pești mici – sardine, hamsii – în întregime.
Mulți locuitori ai mării adânci par mult mai bine adaptați la un habitat complex, dar acest lucru nu afectează câți delfini trăiesc în mediul lor natural. Aceste animale, desigur, au dușmani – rechini, înțepături, dar știu să se protejeze bine. Cu accelerație și cu o forță foarte mare, își lovesc adversarul cu nasul puternic și îi marchează în locuri slabe – branhii sau stomac. Întrucât delfinii sunt animale sociale și trăiesc întotdeauna împreună pentru 10-15 indivizi, toți împreună combat foarte eficient dușmanii. În plus, delfinii sunt înzestrați de natură cu ecolocație excepțională. Cu ajutorul vibrațiilor sonore, acestea determină cu exactitate structura unui obiect, dimensiunile, materialul, distanța de acesta. Prin urmare, studiind problema duratei în care trăiesc delfinii, oamenii de știință au descoperit că durata medie a vieții lor în sălbăticie este de 50-90 de ani.
Observațiile au ajutat la aflarea care sunt principalii factori care influențează durata de viață a delfinilor:
- Putere. În mediul natural, aceste animale se hrănesc în principal cu pește, calmar, crustacee și crustacee. Deși oamenii de știință știu deja cu siguranță ce mănâncă delfinii, în captivitate chiar și cu o dietă strictă, ei sunt obezi, ceea ce este asociat cu spațiul limitat din incinte.
- Mediu social. Se știe că, în natură, delfinii trăiesc ca o singură familie, iar atunci când sunt înțărcați de la rude, ei sunt foarte răi.
- habitat. Aceste mamifere adoră spațiul, iar un mediu închis în captivitate își scurtează mult viața.
- Sănătate. Oamenii de știință au descoperit că suferă de boli „umane” – pneumonie, boli de inimă și cancer.
- Câți ani trăiesc delfinii, depinde, de asemenea, în mare parte de specia lor. Balenele ucigașe, balenele minke și delfinii din sticlă trăiesc cel mai mult – în medie 40-60 de ani. Specia Irrawaddy trăiește până la 30 de ani. Delfinii de râu trăiesc cel mai puțin – 15-20 de ani.