În 2012, referendumul de demitere a lui băsescu traian a fost un eșec. Deși, conform rezultatelor votului, majoritatea românilor a votat ca securistul-președinte să fie demis. Dar nu a fost cvorum.
Pe de altă parte, în 2009, pentru alegerea lui băse, același cvorum nu a fost necesar. Atunci, și un vot în plus, chiar provenit din frauduloasa bandă rulantă electorală a ambasadei pariziene, era suficient pentru proclamarea triumfului.
Ulterior referendumului eșuat din 2012, nu puțini am fost aceia care ne-am exprimat frustrarea față de neputința unei majorități îndeplinite de a îl arunca la hârdăul istoriei pe bețivul de la Cotroceni. Numeric s-a îndeplinit condiția. Nu și constituțional. băsescu traian a rămas președinte împotriva voinței populare.
Ieri, criminalul trump donald a scăpat de o condamnare pentu fapta de a asmuți gloatele de primtivi împotriva templului democrației americane, Capitoliul. Senatul a votat majoritar pentru condamnare. Cu 57 voturi pentru și 43 împotrivă. Din cele 57 de voturi pentru, 7 au fost ale unor republicani. Votați de cetățeni americani, deci reprezentanți legitimi ai poporului. Democratic vorbind, trump donald a fost declarat vinovat.
Dar, similar referendumului de demitere a lui băsescu, și în acest caz nu s-a îndeplinit condiția unei limite numerice inferioare, prevăzută de legislația americană, aceea de 67 de voturi pentru condamnare.
În schimb, și în cazul alegerilor prezidențiale americane din 2016, validarea victoriei lui trump nu s-a realizat respectând un prag inferior al numărului de voturi.
Și, atunci, de ce dubla măsură?
De ce aceiași care nu l-au mai recunoscut președinte democratic pe băsescu, după vara lui 2012, îl văd nevinovat pe trump pentru atentat la democrație în 2021? În condițiile în care amândoi au fost invalidați prin vot?
PS (și cel mai important):
1. Care este secretul care stă la baza satisfacției că trump nu este vinovat? Ce urmări benefice are asta în viața de zi cu zi a românilor?
2. Care este motivul bucuriei de pe plaiurile românești pentru victoria lui trump ori biden în alegerile prezidențiale americane? Ar fi asigurat asta un buget mai mare atribuit sănătății în România?
3. Chiar crede vreun român că ar vedea, oricare dintre ei, trump ori biden, vreo diferență între „Hello, Budapest!” și „Hello, Bucharest!”?
Dr. Mircea Teodorescu, Tulcea