16.4 C
Constanța
sâmbătă, 13 aprilie 2024

Poliția Locală nu moare, da’ se predă. Noii administrații locale

spot_img

Trebuie citit

Chiar cu mult înainte de campania electorală, Chițac se jura pe carne de porc că, dacă va ajunge primar, va desființa această instituție găunoasă, inutilă sub actualul statut și organizare, numită Poliția Locală.

După o perioadă de timorare și derută – că, na, nu mai era Babu să le spună pe unde și ce să facă – Locala și-a luat iar avânt și face ceea ce crede că trebuie să facă. Sau poate chiar face ce trebuie, după regulamentul tâmpit sau ce dracu’ o fi, după care funcționează.

Ce face Poliția Locală?

Aparent, a preluat atribuțiile sectoriștilor, gardienilor publici, ale patrulelor-pereche de miliție, cu sau fără câine-lup, dinainte de ’89, parțial ale jandarmilor și parțial ale poliției rutiere, în devălmășie. În realitate, de la poliția rutieră – care le place cel mai mult – au preluat… staționările. Nu mersul pe sens interzis, nu raliul din oraș, nu depășirile pe bandă continuă, nu înjurăturile și șicanările în trafic. Doar staționările interzise. Ba, într-o vreme, mai amendau băbuțele care traversau razna. Pentru că poliția rutieră e oricum cvasi-inexistentă.

În plus: controlează clădirile (starea lor), deși nu știu să deosebească o biserică, de-o vilă cu trei etaje. Tot într-o vreme, puși de-o minte creață, amendau pe cei care își instalaseră centrale termice de apartament „fără autorizație” de la primărie, sau pe cei cu balcoane-nchise. Chiar dacă așa cumpăraseră apartamentele, de la al treilea proprietar?!

Mai nou, amendează precupețe și confiscă marfă agroalimentară prin piețe! Deși asta ar trebui s-o facă niște inspectori ai RAEDPP, ai primăriei, ai Sanepidului. Iar în cazul clădirilor, inspectori de la Disciplina în Construcții, ceva. Dar ei se pricep la toate.

Ce ar trebui să facă?

După mintea mea, nu după legea lor tâmpită de funcționare: ce făceau înainte sectoriștii, patrulele (cu sau fără câini) și gardienii publici. N-au decât să se creadă Gardienii Galaxiei! Adică: să caște ochii și să amendeze când se aruncă gunoiul aiurea. Când cocalarii își spală mașinile în fața curții, blocului, sau pe unde apucă. Unde se sparg semințe în fața blocurilor – să-i amendeze, să-i usture curu’. Să prevină bătăile în stradă, măcar prin prezență și să amendeze unde se fac paranghelii, pe trotuare, printre case sau prin blocuri. Să inventarieze zonele cu câini vagabonzi, focarele de infecție, aplecătorile construite ilegal pe lângă blocuri și căile de acces transformate în locuri de parcare (de obicei a doua intrare în bloc, blocată prin încuiere). Să gonească mașinile care blochează intersecția de la Delfinariu, la coadă la McDonalds. Să fie atenți când în parcările rezidențiale, de cartier, se parchează fără ecuson și fără taxă anuală, ca ceilalți fraieri, pe locurile rezervate pentru handicapați. Nu – nu fac asta.

De ce nu desființează Chițac poliția locală?

Probabil, judecând după primul val de demolare a teraselor „ilegale” și reautorizarea lor „pe nou”, ca s-o folosească în scopuri politice și de afaceri, ca instrument de represalii. Contra dușmanilor. Pentru că faza cu „staționatul” e doar pentru fraieri. Vor lua la mână autorizații de construcție, certificate de urbanism și… călare pe ei! Cine mișcă… nu mai mișcă.

Până se „aliniază” cum trebuie și sponsorizează pe cine trebuie.

P.S.: O dată chiar am întrebat un „echipaj” de Locală care stătea la stopul de la Delfinariu, în paralel cu mine: ”De ce nu interveniți în haosul ăsta de mașini, care așteaptă pe colț, pe două treceri de pietoni, să mănânce după juma de oră un rahat de hamburger?!”

„Nu putem”, zice. „Suntem Poliția Locală, dar noi suntem de la ORDINE PUBLICĂ, NU DE LA CIRCULAȚIE!”. Am râs juma de oră. Până a venit alt echipaj și m-a amendat, fiindcă staționam lângă trotuar. Pe ăia de la coada de la McDonalds nu, că li se răcea chifteaua.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri