Universitatea Maritimă Constanța a fost cooptată ca unul dintre cei șase parteneri europeni din numai cinci țări europene ai prestigiosului curs „PRActical and Communication based MARitime ENGlish (PraC-MARENG”.
Cursul PraC-MARENG predă și evaluează ENGLEZA MARITIMĂ având la bază Fraze de Comunicare Maritimă Standard (SMCP) cu scenarii reale pentru navigatori cu diferite funcții care lucrează la bordul diferitelor tipuri de nave. Cursul include diferite operațiuni la bordul navelor și introduce în mod clar conversații tipice în timp ce predă și evaluează abilitățile lingvistice ale navigatorilor.
Organizația Maritimă Internațională (IMO) promovează limba engleză ca „limba a mării” în conformitate cu cerințele Convenției internaționale privind standardele de pregătire a navigatorilor, brevetare-atestare și efectuare a serviciului de cart, numită si Convenția STCW).
Ce se dorește prin aceasta abordare este reducerea accidentelor care apar din cauza situațiilor de comunicare defectuoasă, situații în care peste 80 la sută din echipajele de la nivel mondial nu au limba engleză ca limbă maternă. Se așteaptă ca navigatorii, în conformitate cu cerințele lor de competență, să aibă o bună cunoaștere a limbii engleze maritime pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice pe mare.
Majoritatea accidentelor maritime se datorează lipsei abilităților de comunicare lingvistică a navigatorilor
Cursurile model IMO sunt utilizate pentru a oferi o astfel de instruire navigatorilor furnizând gratuit seturi de fraze standard de comunicare maritimă (SMCP) pe baza cărora se așteaptă ca profesioniștii din domeniul maritim să folosească engleza maritimă în comunicații pentru situații precum cele de siguranță și securitate la bord, situații de urgență, comunicare la bord, serviciul pentru clienți pe navele de pasageri și comunicarea cu autoritățile maritime. În ciuda acestui lucru, majoritatea accidentelor maritime se datorează lipsei abilităților de comunicare lingvistică a navigatorilor, deoarece regulile și standardele nu sunt aplicate. Cercetările stabilesc că un factor care contribuie la creșterea accidentelor este lipsa abilităților de comunicare în rândul navigatorilor care lucrează in domeniul maritim pe mare și pe uscat (40%) (Institutul nautic, 2015). În afară de aceasta, învățarea limbii în context profesional este întotdeauna complexă și problematică, acolo unde există o varietate de motive pentru care utilizarea limbii engleze pe mare a fost o problemă, atunci când este investigată cauza principală a accidentelor maritime.
Lumea, așa cum s-a raportat în mod repetat, are nevoie de navigatori competenți, care să aibă bune abilități de comunicare, prin urmare, necesitatea ca navigatorii să fie instruiți în conformitate cu cerințele este reală astfel încât aceștia să dobândească abilitățile și competența pe care instruirea din colegii/universități nu le poate oferi. Prin urmare, proiectul dezvoltă un program de învățare care să ia în considerare diferite categorii de navigatori, luând în considerare experiența pe care au dobândit-o la fiecare navă pentru a învăța engleza maritimă pe baza activităților reale specifice fiecărui tip de navă. Programul e structurat pe etape pentru a-l putea pune la dispoziția navigatorilor care lucrează la diferite niveluri de comandă. Proiectul PraC-MARENG își propune:
– să identifice activitățile și sarcinile specifice fiecărui tip de navă pe care navigatorii le întreprind zilnic
– să elaboreze un program de formare online pentru fiecare funcție, astfel încât aceștia să poată accesa direct aceste activități și sarcini reale de la bordul diferitelor tipuri de nave care încorporează cele mai noi tehnologii din sectorul maritim
– să conceapă și să dezvolte un instrument de învățare și evaluare care să ofere utilizatorului un certificat autentic pentru abilitățile nou dobândite bazate pe cunoștințe experiențiale.
***
Universitatea Maritimă din Constanța oferă pregătire în domeniul transportului maritim și în domenii conexe – inginerie economică, tehnologii și sisteme de telecomunicații, ingineria și protecția mediului în industrie, energetică.
Pe plan internațional, UMC a asumat un rol activ în asociațiile de profil, dezvoltând relații de cooperare și consultanță cu entitățile relevante din domeniul maritim.