-2.6 C
Constanța
miercuri, 8 februarie 2023

Umbra lui Tom Brady. La Munchen

spot_img

Trebuie citit

Am prieteni care sunt deranjați atunci când, uneori, unora dintre noi, România ne pute. Nu e vorba în cazul lor de naționaliști exaltați. Poate au dreptate.

Dar și noi, ăștia, câteodată. Șocul întoarcerii în țară, dintr-una cu adevărat civilizată, te poate băga în depresie. Sigur, au și ei, acolo la ei, „bubele” lor. Dar, per total, sunt mult, mult mai bine.

Cineva îmi spunea, vizavi de ultima experiență, că nu țara e de vină, ci oamenii. Așa e. În speță, era vorba de Germania. Nu sunt un mare fan al nemților, cu atât mai puțin de când avem așa o bouleană în fruntea țării. Noastre, nu a lor. Dar nu poți să nu vezi niște lucruri.

Fanbase Seahawks. Nucleul tare!

Munchen a gazduit weekendul trecut, pentru prima dată în istoria Germaniei un meci OFICIAL de fotbal american. Adică din cele două campionate paralele, ale căror câștigătoare se întâlnesc în februarie, în SuperBowl. De ce așa de târziu, nu știu, de vreme ce nemții sunt mari amatori (și) de fotbal american – celuilat eu îi spun soccer, în primul rând pentru că se citește aproape la fel cu sucker… Londra găzduiește anual, de mai multă vreme, 2-3 meciuri pe an din NFL. Cu mare succes de casă.

Tom Brady

Și aici, cele 70.000 de bilete de pe Allianz Arena (stadionul lui Bayern Munchen) s-au vândut online în 5 (cinci) minute, cu o cerere de peste 800.000! Asta și pentru că, în plus, europenii (nu numai nemții) au avut ocazia să-l vadă, o dată în viață, pe cel mai mare jucător din toate timpurile, Tom Brady, acum la Tampa Bay Buccaneers, după o carieră glorioasă la New England Patriots. Și care la anul probabil că se va retrage – de data asta, pe bune. De partea cealaltă, un antrenor de legendă – Pete Carroll, de la Seattle Seahawks.

Marienplatz

Trei zile, orașul a fost în sărbătoare. Totul a fost pavoazat cu culorile echipelor, berăriile au adoptat fiecare câte un club, pentru fani, au fost sesiuni de autografe, s-a făcut merchandising și suveniruri cu tonele, au fost sesiuni de autografe cu jucători celebri. S-au făcut vagoane de bani. Pe străzi, zeci de mii de suporteri, de toate culorile, din toată Europa, inclusiv cea de est. Nicio bătaie, nicio confruntare.

Fani Patriots și Seahawks, împreună

La stadionul lui Bayern, organizare impecabilă, rodată la multele meciuri ale gazdelor. Restaurante, magazine cu echipament, standuri de bere și mâncare. Stewardzi ireproșabili. Arenă modernă, ingenios construită: nicăieri nu ești prea departe de teren…

Allianz Arena, Munchen

O sărbătoare unică și irepetabilă, sfârșită inevitabil cu… întoarcerea acasă. Scările rulante nu mergeau, cozi infernale la controlul de pașapoarte – toate cursele, la grămadă. Cititoarele de carduri nu funcționau (poate doar în ziua aia), deci cine n-avea la el ceva lei-tramvai nu putea să-și cumpere nimic… Mizerie, înghesuială, nervi, prăduială la taxiuri.

Aștept momentul când întoarcerea mea în țara mea natală va fi o sărbătoare și pentru mine. Așa cum mă aștept să trăiesc minim 110 ani…

Sorin-Lucian IONESCU

- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri