Prima ediție a Festivalului Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești a fost deschisă oficial, ieri,
15 iunie, la Pavilionul Expozițional din Constanța, în cadrul unei conferințe de presă susținută de
președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, împreună cu directorul Centrului Cultural
Județean Teodor T. Burada, Laura Stroe, directorul CCINA Constanța, Ruxandra Serescu, precum și
de președintele Asociației Patronale RESTO Constanța, Lucian Tudose.
“Acest festival promite momente speciale în cadrul cărora ne vom putea bucura de bogăția
culturală, de tradițiile autentice și de deliciile culinare oferite de comunitățile pescărești. Ceea ce
mi-am dorit foarte mult să evidențiez, alături de colaboratorii mei, este faptul că oferta turistică în
județul nostru, înseamnă mai mult decât litoral, cluburi și distracții pe plajă. Nimic nu a fost lăsat la
întâmplare, fiecare aspect a fost planificat până la cel mai mic amănunt, astfel încât să punem în
valoare potențialul fantastic al acestei regiuni și să demonstrăm că aici, la malul mării, avem
servicii de calitate și cele mai alese bucate tradiționale. Bineînțeles, acompaniați și de folclorul
dobrogean, de muzică bună și de artiștii noștri consacrați. Așadar, vă invit pe toți să gustați fiecare
moment pregătit cu mult drag și să explorați în continuare această frumoasă experiență!” – Mihai
Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
În prima zi a festivalului, atmosfera a fost întreținută de Ansamblul Folcloric Profesionist
„Brâuleţul“, care a performat alături de Ionuț Dolănescu și de Ion Ghițulescu. Seara s-a încheiat cu
un recital susținut de Elena Gheorghe & BAND.
“Festivalul Tradițiilor și Gatronomiei Pescărești” continuă, cu numeroase momente speciale și
multe alte surprize pregătite tuturor celor care apreciază rețetele autentice dobrogene și iubesc
folclorul și tradițiile noastre populare. Într-o atmosferă inedită, întreținută de Corul Reabina
Ghindărești, astăzi, începând cu ora 14:30, cei prezenți se vor putea bucura de un show culinar
pescăresc aparte, oferit de cei mai pricepuți bucătari din localitatea Ghindărești. Aceștia vor găti și vor oferi gratuit, în jurul orei 16.30, deliciosul borș de pește preparat la ceaun, după rețeta
tradițională a comunității lipovenești din Ghindărești, păstrată în familie, din generație în generație.
Programul complet al zilei de vineri, 16 iunie, este următorul:
➢ 16:00 – 17:00 Corul Reabina Ghindărești;
➢ 17:00 – 17:20 Ansamblul de dans al comunității Elene;
➢ 17:20 – 17:40 Ansamblul de dans al comunității Tătare – ,,Qarasu’’;
➢ 17:40 – 18:00 Ansamblul de dans al UDTR – ,,Fidanlar’’ ;
➢ 18:00 – 18:20 Ansamblul de dans al comunității Aromâne – ,,Iholu’’;
➢ 18:20 – 18:40 Ansamblul de dans al comunității Lipovene – ,,Galuboe More’’;
➢ 18:40 – 19:30 Mircea Cazan;
➢ 19:30 – 20:30 Nikolaos Papadopoulos;
➢ 20:30 – 21:15 Viorica Macovei;
➢ 21:15 – 22:00 Valentin Sanfira.