14.4 C
Constanța
duminică, 14 aprilie 2024

Concediul la români. Dar mai ales la constănțeni

spot_img

Trebuie citit

Când ești constănțean și ai marea la o aruncătură de băț nu ai același entuziasm pe care îl au turiștii, care așteaptă un an de zile cu emoție și nerăbdare ca să ajungă pe litoral. Parcă nici nu merită deranjul să te duci pe o plajă oricum sufocată de oameni, să dai piept cu toată gălăgia, lumea pestriță, muzica obositoare și prețurile exorbitante la șezlonguri și beach bar.
Muntele este departe, fir-ar să fie! Benzina s-a scumpit, mâncarea și cazarea îți golesc rapid bugetul de vacanță iar perspectiva de a sta cu orele bară la bară pe Valea Prahovei parcă îți omoară orice chef.
Și dacă în weekend mai bagi un grătar cu mici la Fântânița, mai ieși la o terasă n Piața Ovidiu, poate tragi o fugă pentru un șpriț la prietenii care stau la casă și au curte, în timpul săptămânii vei profita de concediu și de timpul liber ca să îți iei diploma de vrednic gospodar. Așadar…

  1. Cele mai folosite accesorii pentru românii care rămân acasă în concediu sunt flexul și bormașina. Ce poate fi mai frumos ca vara pe caniculă să te apuci de renovat apartamentul?! Și nu, nu îți schimbi canapeaua sau montezi un aer condiționat. Nu. Tu te apuci să dărâmi pereți, să îți scoți faianța aia pusă acum două veri, pentru că nu mai e la modă, să schimbi toată instalația electrică doar pentru că o priză face scurt, să spargi cu barosul cada veche din fontă ca să o înlocuiești cu un jacuzzi din acril. Nevastă-ta să lase ifosele de doamnă care vrea și ea o pauză și să facă bine să stea la cratița de ciorbă pentru zilerii pe care i-ai băgat în casă. După ce ai înghițit tone de praf, ai alergat ca un ogar la magazinele de bricolaj, te-ai porcăit cu toți vecinii pe care i-ai deranjat în orele de liniște, ai cheltuit toți banii de concediu și te-ai mai și împrumutat de la prieteni, la sfârșit ai cuibul tău mult visat. Când începi serviciul colegii îți arată pozele cu balonul în Cappadocia, tu te lauzi cu lustrele de la Ikea.
  2. Poate să vină Kauflandul cu câte sortimente de zacuscă vrea! Nu se compară cu aia făcută de tine pe aragazul din bucătăria minusculă a apartamentului tău, confort II. Cine a spus că doar dacă stai la casă și ai grătar în curte poți să pui borcane pentru iarnă?!
    Dacă tot ești în concediu, acum e momentul! Fă un maraton prin toate piețele constănțene ca să găsești cel mai bun preț, pune-ți consoarta să care în spinare saci de vinete și ardei, încinge tabla de aluminiu și dă-i bătaie la copt și afumat tot cartierul. Te trec toate transpirațiile și temperatura în bucătărie a sărit de 50 de grade dar reziști cu stoicism. În pauzele dintre întors de pe-o parte pe alta un kapia, arunci o privire pe Insta. „Ia uite-o pe aia, e la Poiana Brașov, ia uite-o ce poze pune! Se plimbă panarama, nu îi place la cratiță, nu îi place să fie femeie de casă! Mănâncă numai de la delivery. Nu știu cum o ține prostu’ ăla de bărbat-su’!”
    Ai umplut toată cămara de borcane așezate pe forme și mărimi cu etichete lipite pe ele. Ai făcut cât pentru o familie de zece persoane, deși voi sunteți trei. Dar e mândria ta cea mai mare și când ai musafiri le faci un turul casei cu escală la debara ca să-ți vadă opera.
  3. Cât oi fi de istovit, tot trebuie să ieși din casă, pentru că zbiară ăla micu’ că vrea cu trotineta pe afară. Nu îți miști dosul până într-un parc sau pe faleză, pentru un peisaj mai ofertant – rămâi acolo, în perimetrul blocului. Stai pe o bordură de trotuar, în parcarea din spate printre mașini și betoane și strigi la fiecare zece secunde: „Ai grijă, că vine mașina!”. Țeava de eșapament îi suflă fix în nas niște noxe celui mic, tu spargi semințe și te lauzi vecinilor cu realizările avute în concediul tău petrecut acasă.

Și uite așa mai trece o vară, mai trece un concediu, mai trece un an din tinerețea ta. Nu ai nevoie de amintiri, nu ai nevoie de clipe frumoase alături de cei dragi. Să fie îndestulare în frigider și muzeu în casă. Bucuria vine din lucruri mărunte. Dar chiar atât de mărunte?

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri