18.4 C
Constanța
duminică, 19 mai 2024

Lucian Lungoci, despre importul de cereale din Ucraina

spot_img

Trebuie citit

spot_img

Guvernul Ciolacu este pregătit să protejeze fermierii români, indiferent care va fi decizia Comisiei Europene cu privire la prelungirea interdicției importurilor de cereale din Ucraina în cele 5 state afectate. România a fost alături de fermierii ucraineni și a investit masiv în creșterea capacității de tranzit pentru cerealele ucrainene. Și vom continua să facem asta atât timp cât comercializarea acestor mărfuri nu pune în pericol fermierii români, piața românească și consumatorii români. Așteptăm decizia Comisiei Europene, iar apoi vom acționa pe cale de consecință
Despre faptul că Bulgaria s-a retras din inițiativa celor 5 țări est-europene care au cerut prelungirea interdicției de import
o Bulgaria nu a produs cantități suficiente de cereale de toamnă (porumb și floarea soarelui) și de aceea are nevoie de importarea acestor materii prime din Ucraina sau din altă parte.
o Fermierii bulgari nu sunt afectați de astfel de importuri, din moment ce nu au avut o producție semnificativă a acestor cereale.
o România, în schimb, a produs suficient de mult pentru a asigura consumul intern și pentru a exporta o cantitate semnificativă.
o În cazul României, dacă se permite importul de cereale din Ucraina s-ar crea o situație de concurență neloială între fermierii ucraineni față de fermierii români.
o Cerealele ucrainene sunt la o calitate mult inferioară celor românești. Ucraina nu s-a supus normelor europene care impun anumite standarde de calitate. Drept urmare, prețul lor este mai mic, pe măsura calității inferioare, ceea ce ar crea o situație de concurență neloială, față de cerealele produse în România.

Deputat Lucian LUNGOCI

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri